ZBOG DISKRIMINACIJE

Ivan Grubišić odustao od izbora za Europski parlament!

15.03.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Iako je početkom tjedna najavljeno da će don Ivan Grubišić danas predstaviti svoje kandidate za Europski parlament, press konferencija zakazana u Saboru naglo je odgođena. Novinarima u Saboru Grubišić je potvrdio da odustaje od press konferencije, ali i od izlaska na izbore za Europski parlament

'To je, prvo, znak protesta protiv nejednakosti pred zakonom, jer političke stranke, za koje je pitanje koliko imaju članstva, a i Savez za građansku i etičku Hrvatsku, koji ima preko 2.500 članova, moraju skupiti 5.000 potpisa da bi išli na izbore za Europski parlament. To je diskriminacija: oni ne moraju ništa učiniti osim izvaditi stranačke iskaznice i - idu. To je jedan razlog zašto ne idemo na te izbore. Drugo, nemoguće je, jer su izbori blizu i do ponedjeljka u ponoć treba predati listu i potpise, a mi to ne možemo skupiti. Razlog odustajanja nije to što nemamo kvalitetne ljude, nego zato što smo stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na političke stranke', pojasnio je Grubišić zašto odustaje od kandidature za Europski parlament.

Naime prema Zakonu o izboru hrvatskih zastupnika u Europski parlament, i nezavisne liste i političke stranke za pravovaljanost liste moraju skupiti 5.000 potpisa birača, a Grubišić je uvjeren da zbog malog broja članova u Savezu neće uspjeti ostvariti to.


Prokomentirao je Grubišić odmah i odvojeno održavanje izbora za Europski parlament i lokalnih izbora. 'Smatram da je to uludo trošenje novca i da će mali postotak birača izaći na izbore, a predmnijevam da bi ih na lokalne izbore moglo izaći do 40 posto, što bi diglo prosjek pred Europom.

Ovako uzalud trošimo 80 milijuna kuna i smanjit ćemo broj izlazaka na birališta, a ni u jednom ni u drugom slučaju to za Hrvatsku nije dobro', prokomentirao je Grubišić.