trgovanje dionicama

Ivan Gotovac ponovno oslobođen u aferi Peka

06.11.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), ponovno je oslobođen na suđenju u slučaju Mali maestro, u javnosti poznatijem pod nazivom afera Peka, doznaje Jutarnji list. Riječ je o četvrtom suđenju za istu stvar, a uz Gotovca je optužen poduzetnik Svjetlan Stanić

Gotovac je u lipnju 2007. bio uhićen s još nekoliko bivših čelnika HFP-a u antikorupcijskoj akciji Maestro. U pritvoru je proveo 17 mjeseci, a pušten je u listopadu 2008. nakon odluke Vrhovnog suda. Stanić je tijekom istrage bio u bijegu, a predao se desetak dana prije početka prvog suđenja krajem listopada 2008. Sud mu je tada ukinuo pritvor uz jamčevinu od dva milijuna kuna. 

Na prvom suđenju u veljači 2009. godine obojica su oslobođena, no na drugom suđenju 2011. godine Gotovac je nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci, a Stanić na godinu dana zatvora. Potom je obje presude ukinuo Vrhovni sud. Na suđenju u prosincu 2015. ponovno su oslobođeni.

Obojica su od početka poricala nedjela, no tužiteljstvo je ustrajalo na optužbi da je Gotovac davao Staniću informacije kako bi mu omogućio da, mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima, stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue u vlasništvu HFP-a. Stanić mu je zauzvrat navodno ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenje nakon odlaska s dužnosti u Fondu.

  • +7
Ivan Gotovac Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Tužiteljstvo je tvrdilo i da je Stanić kao mito Gotovcu poklonio peku, ljetovanje na svojoj jahti i putovanje u Monte Carlo, no sud je na posljednjem suđenju zauzeo stav da je riječ o poklonima između dvojice obiteljskih prijatelja, na koje je i Gotovac uzvratio plaćanjem puta na pariški tjedan mode.