DOGOVOR NA POMOLU

Italija nadomak izbora prve predsjednice, procurilo ime još jedne kandidatkinje

28.01.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Italija je u petak napravila korak bliže izboru prve predsjednice države nakon što je pet dana zastoja i više puta ponovljenih glasanja prisilio stranačke čelnike da potraže kompromisno rješenje

Politički izvori navode da je vjerojatni kandidat Elisabetta Belloni, karijerna diplomatkinja koja je na čelu sigurnosnih službi, uz ministricu pravosuđa Martu Cartabiu koja je također "u utrci".

"Radim na tome da imamo pametnu ženu za predsjednicu", kazao je čelnik desničarske Lige Matteo Salvini novinarima nakon sastanka čelnika dvije glavne stranke lijevog centra Demokratske stranke i Pokreta pet zvijezda. "Nadam se da sutra imamo zatvaranje", dodao je.

Giuseppe Conte, čelnik Pet zvijezda, također je rekao da želi da žena zamijeni na dužnosti predsjednika na odlasku Sergia Mattarellu, čiji sedmogodišnji mandat istječe idući tjedan.

Vrlo sam sretan što i druge političke opcije pokazuju da se žele složiti oko izbora ugledne žene na tu dužnost, napisao je na Twitteru.

Predsjednik u Italiji ima znatne ovlasti u doba političkih kriza, koje su česte u trećem najjačem gospodarstvu eurozone, u kojemu vlade teško da prežive duže razdoblje.

U Italiji 1.009 zastupnika u parlamentu i regionalni predstavnici biraju predsjednika tajnim glasanjem. Ranije u petak su čelnici desnog centra iz Lige, Naprijed Italija i Braća Italije naljutili svoje oponente naloživši svojim zastupnicima da glasaju za konzervativnu predsjednicu Senata Elisabettu Casellati umjesto da traže kandidata konsenzusom. No Casellati je dobila samo 382 glasa, od potrebnih 505.

Ni tri kruga glasanja ovoga tjedna nisu uspjela donijeti pobjednika. Uspješan kandidat trebao je u prva tri kruga glasanja dobiti dvotrećinsku većinu, dok u sljedećim glasanjima treba običnu većinu.

Premijer Mario Draghi bio je favorit, no stranke su zabrinute da bi njegovo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo dovesti do pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.