NEČOVJEČNO POSTUPANJE

Italija kriva za kršenje prava afričkih imigranata

23.02.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Italija je, vraćanjem imigranata u Libiju, prekršila članak 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koji se odnosi na zabranu nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Italija prekršila prava eritrejskih i somalskih imigranata poslavši ih natrag u Libiju. Eritrejci, njih 13, skupa sa 11 Somalijaca, stigli su u Italiju zajedno sa 200-tinjak ljudi koji su 2009. napustili Libiju trima brodovima. Dvoje od 24 imigranata do danas je umrlo, javlja BBC, a sud je naložio Italiji da svakom od 24 imigranta isplati odštetu od 15.000 eura.

Prošle godine Italija je raskinula ugovor s Libijom iz 2008. prema kojemu je sve libijske iseljenike slala natrag u Libiju.

Veliko vijeće suda u slučaju Hirsija Jamae i ostalih protiv Italije zaključilo je da su tražitelji azila bili izloženi riziku zlostavljanja u Libiji i povratka u Somaliju ili Eritreju. Sud smatra da je Italija prekršila 3. članak Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koji se odnosi na zabranu nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja. Prema jednoglasnoj sudskoj presudi prekršen je i članak 4 protokola o zabrani kolektivnog progona.

Presuda velikog vijeća konačna je i pravomoćna, odnosno za Italiju pravno obvezujuća.