izvješće

Istražno povjerenstvo: Pell je znao za pedofiliju među svećenicima od početka 70-ih

07.05.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Kardinal George Pell, donedavno jedan od najmoćnijih prelata u Vatikanu, znao je od početka 70-ih za pedofilske zločine australskog klera, ali nije ništa učinio kako bi maknuo svećenike predatore, zaključak je istražnog povjerenstva objavljen u četvrtak

Kraljevsko istražno povjerenstvo radilo je pet godina na izvješću o reagiranju institucija na pedofilske zločine u Australiji i u sveobuhvatnom izvješću iznijelo 2017. svoje zaključke. Neki zaključci koji se odnose na kardinala Pella nisu bili dostupni na uvid kako se ne bi utjecalo na porotnike u istrazi o pedofiliji koja se vodila protiv njega.

Osuđen 2019. na šest godina zatvora za silovanje i seksualne napade 90-ih, bivši 78-godišnji tajnik Svete Stolice zadužen za financije prošli je mjesec oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Pravomoćnom presudom je istekla zabrana suda koja se odnosila na objavljivanje zaključaka povjerenstva te su oni sada ugledali svjetlo dana.

Na više od 100 stranica izvješća, istražitelji su zaključili da je Pell znao za pedofiliju svećenika i na samom početku svoje karijere i kasnije pa tako i za seksualno zlostavljanje dječaka od strane svog bivšeg kolege Geralda Ridsdalea koji je bio svećenik u ruralnoj biskupiji Ballarat, u državi Viktoriji. Ridsdale, pedofilski recidivist, služi zatvorsku kaznu za brojna pedofilska kaznena djela.

'Također smo uvjereni da je 1973. kardinal Pell ne samo znao za pedofilske nasrtaje klera već i da je razmatrao poduzimanje mjera kako bi se izbjegla situacija koja bi mogla potaknuti glasine na tu temu', stoji u izvješću.

Povjerenstvo zaključuje da je 'vjerojatno da je znao za Ridsdaleove seksualne prijestupe' jer je bio uključen u donošenje odluke o njegovom premještanju u drugu župu.

Pell, koji je Ridsdalea podržao 1993. na prvom pojavljivanju na sudu, i dalje tvrdi da se ne sjeća pritužbi na račun lošeg postupanja s djecom u Ballaratu. Ridsdale je naposljetku osuđen za seksualno zlostavljanje oko 50 dječaka između 1960. i 1989.

Povjerenstvo je također zaključilo da je kardinal Pell trebao zatražiti 1989., kada je bio pomoćnik biskupa Melbourna, da se preispitaju pritužbe na račun svećenika Petera Searsona te od svog nadređenog da poduzme mjere za zaštitu djece.