PRIJETI MU NAJMANJE 10 GODINA ZATVORA

Istrage protiv Paravinje vodit će šibenski sud

28.06.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Istrage protiv Dragana Paravinje, osumnjičenog za dva pokušaja silovanja te ubojstvo Antonije Bilić, vodit će šibenski Županijski sud, odlučio je danas Vrhovni sud

Protiv Paravinje su pokrenute dvije istrage, jedna u Šibeniku zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, a druga u Splitu zbog pokušaja silovanja 25-godišnje neimenovane autostopistice kod Omiša u lipnju prošle godine.

Vrhovni sud odlučio je da 'zbog svrsishodnosti postupka' obje istrage vodi šibenski sud, doznaje se od glasnogovornika suda Dražena Tripala. Očekuje se da će Ministarstvo pravosuđa od šibenskog suda zatražiti svu dokumentaciju kako bi od BiH moglo zatražiti izručenje 42-godišnjega Paravinje, koji je u toj državi osumnjičen da je 2002. silovao djevojku u istočnom Sarajevu.

Paravinjino izručenje istodobno će tražiti i Srbija, u kojoj je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. No, tamošnja ministrica pravosuđa za Hinu je jučer izjavila da će se složiti s europskim konvencijama po kojima se okrivljeni izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo.

Za teško ubojstvo za koje je Paravinja osumnjičen kaznenim je zakonom u Hrvatskoj propisano najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.