SABOR IDS-A:

Istra zahtijeva pravo na regionalnu samoupravu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.07.2014 16:19
  • Objavljeno 12.07.2014 u 16:19
PXL_140214_7283504

PXL_140214_7283504

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je danas na 26. radnom Saboru stranke u Pazinu poručio kako je prvi cilj novog vodstva IDS-a ostvaren, stranka je postala europarlamentarnom, pa će sada još više inzistirati na decentralizaciji Hrvatske, jer kako je rekao, Istra zahtijeva pravo na regionalnu samoupravu

Predsjednik IDS-a Miletić izrazio je zadovoljstvo budući da je, kako je rekao "IDS jači nego ikad, a njegova su snaga članovi stranke i njihova nezaustavljiva želja za napretkom i uspjehom Istre."

Za IDS je od iznimne važnosti imati predstavnika u Europskom parlamentu jer je na taj način, zastupljen na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj te tako može izravno utjecati na donošenje odluka koje se tiču svih građana Istre, rekao je Miletić. Statusom europarlamentarne stranke može se pohvaliti tek stotinjak političkih stranaka na cijelom kontinentu, istaknuo je Miletić, a to po njemu predstavlja dodatnu odgovornost.

Stoga će IDS još glasnije inzistirati na decentralizaciji Hrvatske jer, kako je rekao "Istra zahtijeva pravo na regionalnu samoupravu te pravo da, kao regija, upravlja bitnim dijelom javnih poslova od regionalnog značenja, odgovorno i na dobrobit građana".

"Naše prednosti znat ćemo maksimalno iskoristiti jer nam se otvaraju nove mogućnosti sufinanciranja naših projekata putem korištenja sredstava iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda" , rekao je Miletić i dodao kako očekuje da Istra kao i do sada bude najuspješnije hrvatska regija u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Naime, drži on, više nema opravdanja, već treba pripremati projekte i u europskoj se konkurenciji izboriti za novce. Podsjetio je kako je tijekom prošle godine iz EU fondova u Istru došlo više od 570 milijuna kuna, a trenutno se provode 44 EU projekta.

Potpredsjednik IDS-a i istarski župan Valter Flego rekao je kako IDS kao dio vladajuće koalicije mora dati svoj doprinos, a "politički konsenzus oko ključnih reformskih poteza se više ne može izbjegavati".

"Pad popularnosti ove Vlade jasan je pokazatelj da ona ide krivim putem i da nije ispunila očekivanja građana. Ova koalicija mora početi promišljati budućnost i pokrenuti konkretne, suštinske reforme, i to pod hitno" - poručio je Flego i dodao kako su investicije ključne za preokret gospodarskih trendova i one mogu ubrzati izlazak iz krize.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić je govoreći o raznim političkim strankama unutar EP-a, od proeuropskih opcija do radikalnih, istaknuo da je danas "Europski parlament jedna politička scena realnosti Europe" te se zato osjeća kao na početku svoje političke karijere, jer će se zalagati za one iste vrijednosti za koje se IDS borio početkom 90-tih".

Naveo je kako je od početka mandata u Europskom parlamentu već pokrenuo mnogo inicijativa, prvenstveno iz poljoprivrede i turizma, kao i formiranje jedne intergrupe u EP-u, vezano uz interese i budućnost Jadrana.

"Mojim izborom u Europski parlament nitko ne može izbrisati ime Istre iz političke karte Hrvatske i Europe" - zaključio je Jakovčić.

IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je kako će IDS ulaskom u EP ući u jednu novu dimenziju te biti sastavni dio najvažnije institucije Europske unije.

"Siguran sam da ćemo znati maksimalno iskoristiti te prednosti te zajedno s našim zastupnikom lobirati za interese, potrebe i projekte naše regije", poručio je Darko Lorencin.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!