PRESKUP I PREGLOMAZAN APARAT

Istra i Primorje zazivaju danski model lokalne uprave

12.08.2014 u 15:20

Bionic
Reading

'Današnji sustav pokazuje svoju neodrživost', izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić povodom medijskih napisa o europskoj direktivi na nedostatak koordinacije i distribucije odgovornosti između nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti te predlaže ukidanje svih županija. Kako objašnjava Miletić, hrvatske su financijske mogućnosti ograničene, a građani ne mogu izdržati namete kojima se treba financirati preglomazni državni aparat

Hrvatskoj je potrebna reforma teritorijalne organizacije države, provedba stvarne decentralizacije, ali i jačanje uloge lokalne samouprave, smatraju u vodstvu IDS-a, a s njima se slažu i vodeći SDP-ovci u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te župan Zlatko Komadina. Naime, Hrvatska ima 555 jedinica lokalne samouprave (JLS), odnosno 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, to jest županija.

'Stav IDS-a potpuno je jasan: podržat ćemo svaku reformu državne uprave gdje će županije, odnosno regije, imati opravdanu ekonomsku održivost te predstavljati zemljopisnu, povijesnu i kulturnu cjelinu', izjavio je IDS-ov predsjednik. Dodaje, da je Istra pokazala kako županija može ispuniti svoj zadatak: biti na usluzi građanima, ali i pokretač gospodarskog i društvenog razvoja.

'U moru dobrih primjera možemo navesti i izdavanje građevinskih dozvola, gdje smo naslijedili ogromne zaostatke od države, a u roku od par godina mi smo ih sanirali i danas izdavanje dozvola funkcionira besprijekorno. S druge pak strane, zbog centraliziranog sustava državnog poljoprivrednog zemljišta, u posljednjih godinu dana nije dan na uporabu poljoprivrednicima koji žele raditi nijedan kvadratni milimetar zemljišta', kazao je Boris Miletić

Kad je riječ o ukidanju županija, predsjednik IDS-a ističe da pitanje samostalne regije Istre nadilazi bilo kakvu političku ideologiju i da oko toga postoji konsenzus u Istri, što je nedavno potvrđeno jednoglasnim prihvaćanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre

'Istra je po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski, pa i politički, regija s vrlo jakim identitetom, i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna regija', naglasio je Miletić.

'Slažem se da sustav državne uprave treba reorganizirati i racionalizirati. Prije teritorijalnog preustroja, treba najprije definirati koji će se poslovi na određenom teritoriju obavljati i s kojim sredstvima. Preustroj nema smisla ako će se zadržati postojeća preraspodjela proračunskih sredstava u kojoj središnja država troši 90 posto proračuna. Ono što je nama iznimno važno i za što ćemo se mi zalagati je da se pri preustroju treba voditi računa o regionalnim specifičnostima i izgrađenim identitetima', izjavio je župan i IDS-ov potpredsjednik Valter Flego

U Primorsko-goranskoj županiji slažu se s kolegama u Istri, a kao dobar primjer riječki SDP-ovci Zlatko Komadina i Vojko Obersnel ističu primjer Danske.

'Ovaj sustav kakav imamo nadmašio je svoj vijek trajanja', izjavio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji smatra da treba smanjiti broj regija i općina, no ne naprečac i prigodno uoči izbora, već promišljeno. Komadina ističe: 'Reforma da, ali na način kako je to napravila Danska, koja je 'skupila glave na kup'. Reforma lokalne i regionalne samouprave mora se dobro pripremit, uz konsenzus struke i politike'.


'Županije su samo formalno regije, ali nemaju kapacitete, nemaju potrebne ni ljudske niti materijalne resurse. Uz distrikt Zagreb, mogli bi imati još četiri do šest regija, s tim da Istra i Dubrovnik zbog svojih kulturnih, povijesnih i gospodarskih specifičnosti budu samostalne regije. Također, trebalo bi smanjiti i broj lokalnih samouprava, sa sadašnjih 555 jedinica lokalne samouprave na nekih 400. Trebalo bi ukinuti sve 'invalidne' općine. Dakako, ne radi se samo o administrativnom ukidanju broja, jer zemlje koje su uspjele s reformama išle su u povećanje teritorija jedinica lokalne samouprave, a kod nas imamo situacije gdje su tri mjesta već općina', objašnjava Komadina. Ističe da država mora preraspodijeliti ovlasti na regije, uz poštovanje načela supsidijarnosti, s tim da regije moraju imati i resurse.

Vojko Obersnel također smatra da je reforma nužna, a kao pozitivan primjer ističe Dansku. 'Reforma je složen proces. Uvijek ističem primjer Danske, gdje je taj proces trajao četiri do pet godina uz politički konsenzus svih relevantnih stranaka. Reforma regionalne i lokalne samouprave nam je potrebna, no to mora biti ozbiljan projekt u kojem uz Vladu moraju biti uključene Udruge gradova i županija, akademska zajednica i političke stranke', zaključuje gradonačelnik Rijeke i član Predsjedništva SDP-a Vojko Obersnel

'Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave, kako bi ona postala učinkovitija, racionalnija, efikasnija i štedljivija', izjavio je zastupnik u EU parlamentu Ivan Jakovčić. Ističe da je potrebno zadržati županijsku razinu vlasti te da je nužno da se ustavne odredbe pretoče u zakon, 'da se regijama da više mogućnosti, više ovlasti i više odgovornosti te precizni djelokrug rada kako bi one bile pokretač i koordinator razvoja'.

'Slažem se sa stajalištem Europske komisije koje se spominje u prijedlogu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014. - 2020. koje govori o potrebi jačanja organizacijskih i administrativnih kapaciteta i odgovornosti na lokalnoj i regionalnoj razini; racionalizaciji administrativne strukture i upravljanja u javnoj upravi, potrebi integriranja i optimizacije procesa u javnoj upravi te horizontalnoj integraciji usluga s ciljem povećanja zadovoljstva građana. Valja također napomenuti da Europska unija nema ingerenciju na unutarnju organizaciju državnog ustrojstva pojedinih zemalja članica. Stoga, svaka zemlja na svoj jedinstven način regulira to pitanje, pa će tako biti i za Hrvatsku', zaključuje Jakovčić.