NOVI OBITELJSKI ZAKON I EU PRAKSA

Istospolni parovi moći će posvajati djecu?!

14.06.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Potpuno neprimjetno i bez ikakve reakcije javnosti, Vlada je prije desetak dana prihvatila amandmane na prijedlog Obiteljskog zakona i u potpunosti izjednačila izvanbračne i bračne zajednice

Zakon je izglasan u Saboru te će stupiti na snagu 1. rujna. Naime, izjednačavanjem bračnih i nevjenčanih parova u svim pravima, konačno su odškrinuta vrata prema realizaciji, po mnogima, najkontroverznijeg prava istospolnih parova: posvojenju djece, piše Jutarnji list

Prema načelnom stavu Europskog suda za ljudska prava, istospolne zajednice ne moraju nužno biti izjednačene s bračnima, ali moraju u pravima biti jednake s izvanbračnim.


Propis po kojem nevjenčani parovi mogu posvojiti dijete - a upravo je takav novi Obiteljski zakon - logikom stvari mora se preliti i na istospolne zajednice.

Podsjetimo, prihvaćanjem amandmana HNS-a i SDP-a na Obiteljski zakon, izvanbračni parovi ubuduće će u pogledu imovinskih i osobnih odnosa, prava i obveza biti izjednačeni s bračnim zajednicama. Odnosi se to i na posvajanje djece, koje je dosad bilo onemogućeno izvanbračnim parovima.

'Izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe tog Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova', stoji u amandmanu SDP-a i HNS-a.

Osim toga, prihvaćen je i amandman SDP-a i HNS-a koji govori o posvajanju djece. 'Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili jedan izvanbračni drug ako je drugi bračni ili izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni drug uz pristanak drugog bračnog druga te osoba koja nije u braku', stoji u amandmanu.

Više pročitajte ovdje