TKO TU KOGA

Istog dana dobio dva rješenja: Po jednom 80-postotni invalid, a po drugom potpuno zdrav!

28.08.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Nevjerojatna sudbina zadesila je 34-godišnjeg Pazinjana Slobodana Aleksića. Teško bolestan od HZMO-a je istog dana dobio dva rješenja - jedno iz Pule, po kojem je 80-postotni invalid, i drugo iz Zagreba, po kojem je zdrav kao dren

Kako donosi Glas Istre, u moru birokracije našao se 34-godišnji Pazinjanin Slobodan Aleksić. Dijagnosticirana mu je tetrapareza uz odumiranje živaca i gubljenje snage u mišićima, a osim borbe za zdravlje, Aleksić se sada našao u borbi za socijalna prava bez kojih ne može živjeti.

Dijagnoze koje su mu postavili liječnici nisu dovoljne, potrebno je vještačenje invaliditeta, ali ne samo jedno, već ih je dosad obavio čak četiri. Odobrena mu je samo pomoć za kućnu njegu u visini od 600 kuna. Prilikom procjene preostale sposobnosti za rad (profesionalna rehabilitacija) odbijen mu je s obrazloženjem da je nezaposlen (?!). Zahtjev za osobnu invalidninu odbijen je uz obrazloženje da nema smanjene radne sposobnosti. Na to mu je žalbu predao odvjetnik, međutim ponovo je odbijen.

'Zadnje sam iz mirovinskog u Puli dobio rješenje da sam 80 posto nesposoban za rad i 60 posto na donje ekstremitete, iako ne mogu prijeći 20 metara, a istodobno iz mirovinskog u Zagrebu na žalbu na rješenje iz Rijeke potpuno sam odbijen. Dakle, za socijalno su vještačili jedno, a za mirovinsko drugo. I ta rješenja dobio sam isti dan', kaže Slobodan za Glas Istre, pokazujući dokumente koji su mu poslani istog dana, 10. lipnja ove godine.

'Ta su dva rješenja u potpunoj suprotnosti jedno od drugog. Pa postoji li invalidnost ili ne postoji?'