ODULJILO SE PREBROJAVANJE

'Istina o Istanbulskoj' tvrdi: Ipak imamo dovoljno potpisa za referendum!

11.06.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Iako je inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' krajem svibnja izvijestila kako je prikupila 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o deratifikaciji Istanbulske konvencije, danas su na konferenciji za medije kazali kako su ipak prikupili dovoljno potpisa te ih ukupno imaju 377.635

'Uspjeli smo, unatoč činjenici da gotovo 200.000 birača nije imalo priliku dati potpis jer su im njihovi gradonačelnici to onemogućili! Gotovo 400.000 ljudi pokazalo je da nije nasjelo na neistinu da se pojam roda u Istanbulskoj konvenciji odnosi samo na društvene stereotipne uloge. Prekjučerašnja Gay pride parada u Zagrebu, održana pod sloganom 'Da nam živi, živi rod', otvoreno je pokazala stvarno značenje pojma rod i njegovu povezanost s interesima i ciljevima LGBT lobija. Sličnost slogana 'Da nam živi, živi rod' i uzrečice druga Tita 'Da nam živi, živi rad' je na najočitiji mogući način povezala dvije ideologije – onu komunističku iz bivšeg sistema i ovu novu, rodnu ideologiju', izvijestili su iz ove inicijative.

Osvrnuli su se i na transparent viđen na subotnjoj Povorci ponosa 'Bolje gay slikovnica nego ustaška šahovnica'. 'Povijest se ponavlja s istim sudionicima i istim scenarijem – nekada je to bio srp i čekić, a danas je SDP-u, HNS-u i Glasu draža gay slikovnica od hrvatske šahovnice', kažu.

  • +10
Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" objavila da je sakupila dovoljan broj potpisa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nisu propustili spomenuti ni predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ni predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović.

'I Plenkovićev HDZ se uklopio u tu priču – pokazao je da mu je važnija dokazano neučinkovita Istanbulska konvencija i rodna ideologija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Šutnja predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar Kitarović i premijera Plenkovića o protuzakonitim postupcima gradonačelnika Rijeke, Pule i Gradca nisu nas zaustavili', napominju. 

Kažu kako će u utorak Ustavnom sudu predati žalbu na te odluke. 'S obzirom da niti birači u Rijeci, Puli i Gradcu nisu imali prilike potpisati zahtjev, tražimo da se broj birača u RH smanji za broj birača s prebivalištem u Rijeci, Puli i Gradcu. Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' upotrijebit će sve demokratske i pravne načine da zaštiti i promovira hrvatski suverenitet, hrvatski ponos i vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod. Vjerujemo da ćemo u tome imati veliku podršku naroda, jednako kao što smo imali u ovoj prvoj fazi kad smo, unatoč vrlo teškim okolnostima, skupili tako velik broj potpisa', zaključuju.