MUDRINIĆ PODRŽAO ROHATINSKOG

'Istina je, oporavak se ne vidi!'

12.04.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Bez božićnica i regresa u ovoj godini mogli bi, uz zaposlene u javnim i državnim službama, ostati i djelatnici u javnim poduzećima, njih više od 70.000. Ministar prometa Božidar Kalmeta najavio je da će se Vlada ovaj tjedan sastati s predsjednicima uprava državnih tvrtki i zatražiti od njih da započnu pregovore sa sindikatima

Vlada je tako pristala na zahtjeve sindikata javnog i državnog sektora da škare kojima će se rezati njihova materijalna prava zahvate i one u HEP-u, HŽ-u, Hrvatskim šumama i svim ostalim velikim državnim poduzećima.

'Na sastanku ćemo zatražiti od vodećih ljudi državnih tvrtki da izvole otvoriti razgovore sa svojim sindikatima oko promjene kolektivnih ugovora. Nastavit ćemo razgovore sa sindikatima javnih i državnih službi i nadamo se brzom dogovoru', rekao je Kalmeta nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Mudrinić: Ne vidi se bitan oporavak

Predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić složio se s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim koji je danas na otvaranju konferencije o novčanom tržištu u Opatiji istaknuo da nas čeka stagnacija ako ne poduzmemo veće strukturne promjene.

'Istina je da se ne vidi bitan oporavak. Ponašamo se isto kao i prije pet-šest godina. Svjedoci smo rasta nezaposlenosti, kontrakcije BDP-a i pada potrošnje, nužno nam je potreban kratkoročni set mjera i novih programa po ministarstvima. Dosad nismo vidjeli zaokret, a zaokret nam treba', rekao je Mudrinić, ističući kao najveće probleme neefikasan javni sektor, prevelika porezna i parafiskalna opterećenja i rigidno radno zakonodavstvo.

S druge strane, ministar Kalmeta je najavio da će Vlada uskoro izaći s novim mjerama, ali i da nam je potreban sporazum svih socijalnih partnera kako bi se mogli vući dublji potezi. On očekuje da će se uskoro zaustaviti rast broja nezaposlenih, koji je prema zadnjim podacima veći od 318.000.

Kasnimo za drugim zemljama

Kritičan je bio i predstavnik sindikata u GSV-u Zdenko Mučnjak, prema kojem su se još krajem prošle godine trebali povući bolni rezovi.

'Pojedine susjedne zemlje su već na putu izlaska iz krize, dok mi kasnimo', istaknuo je Mučnjak.

Na novinarsko pitanje hoće li doći do promjene pravilnika za određivanje cijene goriva, što je prošli tjedan najavila premijerka Jadranka Kosor, Kalmeta je odgovorio da je to pitanje za ministra gospodarstva Đuru Popijača.

Na današnjoj sjednici socijalni partneri u GSV-u su prihvatili izvještaj o radu Državnog inspektorata u 2009, po kojem su lani inspektori izašli 130.000 puta na teren i naplatili više od 30 milijuna kuna kazni.

HRT nema jasne koncepcije

Također se raspravljalo o prijedlogu novog zakona o HRT-u te je stav i sindikata i poslodavaca da javna televizija trenutno nema jasne koncepcije kako će ostvariti svoja dva osnovna cilja – da informira i educira.

'Uz ravnatelja nužno je formirati upravu te jasno definirati ustroj i način rada Programskog vijeća kako bi se izbjegle blokade. HRT je bitna ustanova, koja godišnje obrne više od 1,5 milijardi kuna', rekao je Mudrinić.