POZDRAVLJAJU AKCIJU

Istarski HDZ o uhićenjima u Uljaniku: Očekujemo da se razotkriju pojedinci i interesno-političke skupine

26.03.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Očekujemo da istraga razjasni i najmanje detalje afere te razotkrije sve pojedince i interesno-političke skupine koji su moguće utjecali na to da Uljanik i 3. maj dođu u ovakvu neodrživu situaciju, a da se odgovorni potom kazneno procesuiraju i sankcioniraju, priopćio je u utorak HDZ Istarske županije

Istarski HDZ pozdravlja akciju pravne države kojom se, kako navodi, nakon višemjesečnih izvida DORH-a, nastavlja s rasvjetljavanjem onog o čemu se u Istri već dosta dugo nagađa - 'o kriminalu u Uljanik grupi'.

'Pred zakonom svi moraju biti jednaki, pa tako i oni koji su već desetljećima vješto zagrnuti plaštom 'regionalizma i poštenja'', ocjenjuje HDZ i dodaje kako je to onaj minimum koji žele i građani Istarske županije i radnici brodogradilišta, ali i porezni obveznici iz cijele Hrvatske koji su, kako se sada sumnja, pod krinkom spašavanja brodograđevne industrije i radnih mjesta godinama financirali protuzakonita bogaćenja lokalnih pojedinaca i grupacija.

Istarski HDZ naglašava kako Vlada, tražeći održivo rješenje za Uljanik grupu i razmatrajući sve scenarije, vodi računa o svim mogućim posljedicama za zaposlenike. Ocjenjuje kako neki svjesno prešućuju da je sve što su radnici brodogradilišta u Rijeci i Puli primili prošle i ove godine došlo upravo iz državnog proračuna.

  • +9
Uhićenje bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Podjednako prešućuju, smatra HDZ, očito iz svojih poslovno-političkih interesa, i da je Vlada RH 2018. dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje od 716 milijuna kuna. Naglašava se kako je HDZ-ova Vlada napravila sve za spas brodogradnje te dodaje kako to više niti može niti želi poput nekoć Vlade SDP-a i IDS-a, šakom i kapom nenamjenski dijeliti sredstva Uljanik grupi, po svemu sudeći, u interesu pojedinaca i grupacija koje su 'imale šapu' nad Uljanik grupom.

'Vrijeme da se kaže 'dosta' ucjenama te da se na realnim osnovama utvrdi kako i koliko država može pomoći brodogradilištima', poručuje HDZ i ocjenjuje kako građani Istre i Hrvatske više ne žele plaćati grijehe donedavno svemoćnih lokalnih družina.