AKCIJA ULJANIK I 3. MAJ

Rossanda i Klarić dovezeni u riječku policiju, odvjetnik Nobilo se obrušio na Vladu i Policiju

26.03.2019 u 16:48

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda iz Pule je u utorak popodne priveden u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci, a najavljeno je da će tijekom dana policija dovesti još nekoliko osoba privedenih prije u slučaju Uljanik grupe. Poslije Rossande, u PU primorsko-goransku dovezen je bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić.

Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Kako je prije podne izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

'Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik. U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od više od jedne milijarde kuna', kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je i kako je informiran da se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

MUP: Šteta veća od 1,2 milijarde kuna

Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

U službenom priopćenju policija je izvijestila da od rujna 2018. provodi 'kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe'.

Potvrdili su i da je tijekom utorka na području Istre uhićeno 12 osoba (rođenih 1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su 'počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna'.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je izvijestila i da su u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području počela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati.

'Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci', izvijestio je MUP, ističući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer u Rijeci koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju 'da će radnje trajati tijekom cijelog današnjeg dana'.

Nobilo: Vlada naredila uhićenja, a policija laže

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande, jednog od uhićenih u akciji Uljanik, kazao je novinarima kako se njegov klijent ne osjeća krivim te tvrdi da Vlada manipulira kaznenim postupkom kako bi zaštitila svoj rejting.

'Sve postaje jasno. Znalo se da Vlada ovaj tjedan ide s informacijom da brodogradilište ide u stečaj, stvorena je kampanja i mi imamo ovaj postupak s uhićenjima. Ta koordinacija gdje se kaznenim postupkom ostvaruju politički ciljevi i štiti rejting Vlade tako bode u oči, to je nešto nedopustivo. Ne može se kaznenim postupkom manipulirati kako bi se štitio Vladin rejting. Ovaj tajming je tako banalan, to smo vidjeli 20 puta u zadnjih deset godina', rekao je Nobilo.

O izvješću MUP-a da uhićene sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, Nobilo je rekao da lažu.

'Lažu! To nije istina. Ne mogu iznositi što sam čuo, ali ta brojka nije točna', kazao je Nobilo,

Na novinarsko pitanje je li Vlada naredila da se krene s uhićenjima: 'To je očigledno, svi koji smo u ovom poslu znali smo da će se ovo dogoditi. To je ono što se ne smije raditi', zaključio je i poručio da će se sve vidjeti u danima koji slijede.