nasilje u sad-u

Isplivala nova snimka na kojoj američki policajci gnječe vrat pritvoreniku

04.06.2020 u 09:52

Bionic
Reading

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) isplivala je nova snimka policajaca koji prilikom uhićenja koljenom gnječi vrat osumnjičenika. Policijska uprava Floride pokrenula je internu istragu nakon što se na društvenim mrežama pojavila videosnimka na kojoj se vidi policajac iz grada Sarasote kako kleči muškarcu na vratu tijekom uhićenja, javlja CNN

Događaj se zbio 18. svibnja, dakle prije ubojstva Georgea Floyda, stradalog tjedan kasnije. Muškarac kojeg su uhitili tereti se za obiteljsko nasilje.

Policajac Derek Chauvin iz Minneapolisa je, dok su trojica kolega stajala sa strane, usmrtio Afroamerikanca Georgea Floyda nakon što mu je koljenom gnječio vrat više od osam minuta. Slučaj je izazvao prosvjede diljem SAD-a zbog policijske brutalnosti i sistemskog rasizma. Sada se pojavila nova snimka koja može biti dokaz da su takva policijska postupanja u SAD-u više pravilo nego iznimka.

U skoro devedeset sekundi dugom videu snimljenom mobitelom vide se tri policajca kako pokušavaju odvesti muškarca u pritvor. Jedan od dvojice policajca tada je kleknuo na glavu i vrat čovjeka koji viče: 'Zašto sam uhićen?'

'Dok sam vikao i tražio da mi odgovore zašto sam uhićen, počeo mi je stavljati koljeno na vrat', rekao je Patrick Carroll, uhićeni muškarac sa snimke, u razgovoru za CNN-ovu podružnicu WFTS. Video je postao viralan tijekom prosvjeda tisuća Amerikanaca koji traže pravdu za ubijenog Floyda.

U policijskom izvješću o incidentu, koje je dobio CNN, piše da se Carroll nakon što su mu stavili lisice pokušao odmaknuti od službenika i odbio je ući u stražnji dio patrolnog vozila. Manja sila je korištena kako bi se oborio na zemlju dovoljno dugo dok se ne smiri. Carroll tvrdi da se nije opirao.

Policija je pokrenula službenu istragu o događaju. Također, policija iz Sarasote objavila je svoj videozapis uhićenja snimljen iz helikoptera. 13-minutni videozapis pruža pogled iz ptičje perspektive na policajce koji su reagirali na licu mjesta i odveli čovjeka u pritvor.

  • +2
Prosvjed u Londonu zbog smrti Georgea Floyda Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell/Shutterstock Editorial