rasizam u sad-u

Što znamo o policajcu koji je usmrtio Georgea Floyda, zbog čega su izbili neviđeni neredi u SAD-u

03.06.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Okidač velikih prosvjeda širom zemlje koji traju više od tjedan dana bila je smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja. Policajac Derek Chauvin je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, a on je bespomoćno tražio da prestane s time zato što ne može disati

Prosvjedi su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik Donald Trump nekim je svojim izjavama, zazivanjem vojske i traženjem snažnijeg represivnog odgovora samo dolio ulje na vatru.

Što znamo o Dereku Chauvinu?

Poznato je da ima 44 godine, da je bijelac i da je iz Minnesote. Od 2001. godine radio je u policiji. Otkaz je dobio dan nakon što je usmrćen Floyd.

Živio je u kući u predgrađu Minneapolisa, Saint Paulu, a posjeduje i kuću na Floridi. Demonstranti na Floridi su prosvjedovali i ispred te kuće. Ovo mu nije bio prvi incident.

Protiv Dereka Chauvina do ovog svibnja podneseno je 18 pritužbi, kojima se bavio Ured unutrašnje kontrole policije Minneapolisa. Dva slučaja okončana su ukorom zbog korištenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika.

Navodi se i da je bio sudionikom niza pucnjava.

Chauvin je bio jedan od šestorice policajaca koji su izišli na teren u kontroverznom slučaju iz 2006. godine, kada je ubijen Wayne Reyes, osumnjičen da je ubo svoju djevojku i prijatelja. Ubijen je kada je iz svog vozila uperio pištolj u policiju. Nije poznato koji je policajac pucao u njega. Prema protokolu, svi policajci, uključujući Chauvina, tada su poslani na plaćeni odmor, a ishod istrage nije poznat. Godine 2008. u trbuh je upucao Iru Latrella Tolesa, osumnjičenog za nasilje u obitelji, a 2011. godine bio je sa skupinom policajaca koji su pucali na 23-godišnjeg Leroyja Martineza, koji je trčao od poprišta pucnjave. Očevidac je tada rekao Star Tribuneu da je Martinez spustio oružje i držao ruke u zraku prije nego što ga je policija ustrijelila.

Mural posvećen Georgeu Floydu u Minneapolisu Izvor: Profimedia / Autor: Jerry Holt / Zuma Press / Profimedia

Senatorica Amy Klobuchar, koja je u to vrijeme bila državna tužiteljica okruga u kojem se nalazi Minneapolis, rekla je da nije točna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima o tome da 2006. nije htjela podići optužnicu protiv Chauvina.

Mediji ističu da su George Floyd i Derek Chauvin radili kao osiguranje u rodeo klubu El Nuevo, ali nema informacija o tome da su se poznavali. Floyd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Chauvin gotovo 17 godina osiguravao klub kada je bio izvan dužnosti u policiji.

Supruga Kelly, koja je inače izbjeglica iz Laosa, ostavila je Chauvina 28. svibnja, neposredno prije nego što je podignuta optužnica. Zatražila je i promjenu prezimena te da joj pripadnu nekretnine u Minnesoti i na Floridi koje imaju. Bili su u braku od lipnja 2010. godine.

Chauvin je poslije uhićenja prebačen u zatvor s najvišim stupnjem osiguranja u Minnesoti. Prema optužbama koje mu se trenutno stavljaju na teret, prijeti mu između 10 i 25 godina zatvora. Prvi je bijeli policajac u Minnesoti optužen za smrt crnog civila.

Kako se navodi, to je mjera predostrožnosti, s obzirom na to da se očekuje da ostali zatvori budu popunjeni zbog brojnih uhićenja sudionika nereda koji su izbili poslije ubojstva Floyda. U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu, kao i videoposjeti. Posjeti uživo nisu dozvoljeni zbog epidemije.