I PRAVOBRANITELJI OSUDILI HOMOFOBNI ISTUP

'Ispad netrpeljivosti nije ni ovog puta naišao na osudu iz HDZ-a'

29.11.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u zajedničkoj su izjavi izrazili zabrinutost što 'ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost' u izjavi HDZ-ovog kandidata na izborima Ante Kulušića koji 'ne želi da homoseksualci hodaju po Poljani', ni ovoga puta nije naišao na osudu sudionika HDZ-ovog predizbornog skupa u Šibeniku

'Izjava Ante Kulušića, saborskog zastupnika i visokog dužnosnika stranke na predizbornom skupu HDZ-a u Šibeniku, neprihvatljiva je i predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije', navode u svojoj izjavi pravobranitelji Jurica Malčić i Višnja Ljubičić

Po njima, 'takva izjava ne samo da je kršenje temeljnih vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, nego je i javno poticanje na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova'.

'Stoga posebno zabrinjava činjenica da ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost nije ni ovog puta naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje sudionika ovog stranačkog skupa, niti je takva osuda uslijedila naknadno', upozoravaju pravobranitelji.

Ističu i kako predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade, te napominju da se poziv na diskriminaciju i ograničavanje temeljnih ustavnih prava, obzirom na seksualnu orijentaciju, ne može pravdati slobodom govora i mišljenja.

Prethodno je i Etičko povjerenstvo DIP-a ocijenilo kako je Kulušić, kandidat na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, svojom izjavom prekršio temeljne vrijednosti etičkog kodeksa koje ne dopuštaju pozivanje na nasilje, širenje mržnje i poticanje na neravnopravnost.

Nakon te ocjene i sam se Ante Kulušić, inače predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a i treći na stranačkoj listi u svojoj izbornoj jedinici, ispričao 'svima koje je možda uvrijedio' zbog svoje, kako ističe, 'nespretne izjave' na skupu stranke u Šibeniku.

'HDZ podupire i nastavit će beskompromisno podupirati društvene vrijednosti demokršćanskog usmjerenja – branit ćemo obitelj i one društvene vrijednosti koje u suvremenom okruženju štite pojedinca i društvo', navodi se u Kulušićevom priopćenju.

Podsjetio je i kako se 'Zakonom o istospolnim zajednicama reguliraju prava takvih zajednica', ali i poručio da 'nećemo mijenjati zakonsku definiciju braka kao životne zajednice između muškarca i žene'.