PRIVREMENO ODSTUPIO

Islandski premijer: Nisam podnio ostavku

06.04.2016 u 11:09

Bionic
Reading

Iako su jučer gotovo svi mediji prenijeli to da je zbog velikih prosvjeda povezanih sa slučajem Panama Papers islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio ostavku, u priopćenju poslanom stranim medijima Gunnlaugsson tvrdi da je zapravo samo privremeno odstupio, piše Iceland Monitor

'Premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson predložio je danas parlamentarnom klubu zastupnika Napredne stranke da potpredsjednik te stranke preuzme funkciju premijera na neodređeno vrijeme. Premijer nije podnio ostavku i nastavlja obavljati funkciju predsjednika Napredne stranke', stoji u priopćenju poslanom medijima.

U priopćenju se govori kako je premijer ponosan na rezultat svoje vlade, pogotovo time kako su se nosili s problemima i kreditorima propalih islandskih banaka. Upravo zbog reformi koje se još moraju provesti do kraja mandata vlade i kako ih ne bi ometao premijer je odlučio privremeno odstupiti, stoji u priopćenju.

Što se tiče afere Panama Papers, u priopćenju se tvrdi kako su premijer i njegova supruga zadnjih dana dali sve odgovore na sva pitanja. 'Svoju imovinu nikada nisu skrivali od islandskih poreznih službi i svi porezi su uvijek bili plaćeni', stoji u priopćenju.

Islandski premijer je prva žrtva slučaja Panama Papers, koji je otkrio goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pokazali su da je Gunnlaugsson zajedno sa suprugom imao offshore tvrtku.

Prema dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunnlaugsson (41) je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. prepustio joj je svoje udjele za dolar.

U travnju 2009., kad je prvi put postao zastupnik, nije to spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu morao to učiniti.

U ponedjeljak su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta tražile ostavku premijera koji je nijekao da je izbjegavao platiti porez i nije želio podnijeti ostavku.