CARL BILDT:

Island ne može sustići Hrvatsku na putu za EU

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 12:38
  • Objavljeno 27.07.2009 u 12:14
Carl Bildt sa suprugom

Carl Bildt sa suprugom

Izvor: Sipa Press / Autor: DEJAN

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt neizravno je u ponedjeljak u Bruxellesu, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, isključio mogućnost da Island sustigne Hrvatsku i zajedno s njom uđe u Europsku uniju

LONDON - Na novinarski upit postoji li još mogućnost da Island uđe zajedno s Hrvatskom, s obzirom na blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, Bildt je rekao: "Zar je ikada postojala takva mogućnost? Ne znam, svaki slučaj treba gledati pojedinačno, po zaslugama. Hrvatska je u završnici pristupnih pregovora, iako postoje neki lokalni problemi koji su poznati, dok je u islandskom slučaju zahtjev podnesen tek prije dva tjedna. To su vrlo, vrlo različite vremenske perspektive i mislim da će ta razlika i ostati."

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a trebali bi u ponedjeljak na redovitu mjesečnom sastanku dati mandat Europskoj komisiji da pripremi mišljenje o islandskoj kandidaturi, što je prvi korak u postupku odobravanja kandidatskog statusa.

EU riskira jačanje nacionalizama na Balkanu

EU riskira gubitak vjerodostojnosti i doprinos političkoj nestabilnostina Balkanu, ukoliko zemlje regije ne približi članstvu u EU, rekao jeBildt  za Financial Times. Prema Bildtovim riječima, EU je imala šansuu Srbiji, gdje od reizbora šefa države Borisa Tadića jačaju proeuropskesnage. 'Ako se europski zamah uspori ili potpuno zaustavi, postojiopasnost da kormilo preuzmu druge snage. To se ne odnosi samo na Srbiju.S vremenom bi to postalo izrazito negativno i nesumnjivo bi utjecalo navjerodostojnost EU u širem smislu. Naša vjerodostojnost u svijetu ovisio tome koliko ćemo biti uspješni u tom dijelu svijeta', rekao je Bildt.

Švedsko je predsjedništvo u četvrtak na sastanku COREPER-a pokušalo postići konsenzus već na veleposlaničkoj razini, ali je nizozemski predstavnik zatražio da se o tome raspravlja na ministarskoj razini.

Nizozemska želi to pitanje povezati s odštetom svojih štediša, čiji su ulozi zamrznuti u bankrotiranim islandskim bankama. Nizozemska i Velika Britanija preuzele su obvezu da će isplatiti svoje štediše, ali traže od Islanda da se obveže vratiti taj novac uz pripadne kamate.

Sporazum o tome je već postignut, ali još nije potvrđen u islandskom parlamentu.

Dio zemalja članica ne želi ostaviti dojam da se Island tretira po ubrzanoj proceduri, dok su zemlje jugoistoka Europe u drugom planu. Stoga se očekuje da će se u zaključcima o Islandu istaknuti da se svaka zemlja zemlja kandidatica ocjenjuje po vlastitim zaslugama, te ponoviti "puna potpora" EU-a europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Mogući negativan signali zapadnom Balkanu "nemaju veze s Islandom, nego s blokadama koje me jako zabrinjavaju. To danas neće biti na dnevnom redu, ali je na dnevnom redu našeg predsjedništva i nešto što se tiče svih nas", rekao je Bildt. "Nastojimo deblokirati različita pitanja, a sva ta pitanja imaju unutarnji karakter, zapravo najveći broj su unutarnja pitanja Unije", dodao je.

Na upit kakva se poruka šalje zapadnom Balkanu, ako se za Island priprema ubrzana procedura, Bildt jer rekao da "neće biti brza puta za Island, ali da očito postoji kraći put, jer je ta zemlja već dio jedinstvena europskog tržišta i Schengenskog prostora. Nastojimo odblokirati različita pitanja, a sva imaju imaju unutarnji karakter, zapravo najveći broj su unutarnja pitanja Unije", dodao je.

Bildt je izrazio zabrinutost zbog mogućeg koraka unatrag u jugoistočnoj Europi.

"Postoji opasnost od koraka natrag na Balkanu. Ta opasnost danas možda nije velika, ali bilo bi pametno uočiti da rizici postoje. Moramo zadržati zamah u europskim integracijama", rekao je Bildt.

"Proširenje ostaje važno pitanje. Očekujem da ćemo ići naprijed sa svim tim pitanjima o proširenju koja su na stolu. Svaki korak u svoje vrijeme. Kao što znate, postoje i drugi zahtjevi za članstvo koji su na stolu, primjerice albanski, a može ih biti još", rekao je švedski ministar vanjskih poslova.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi