POVRATAK POVJERENJA

Island će još pričekati, Španjolska će cijepiti i one od 55 do 65 godina AstraZenecom

22.03.2021 u 16:20

Bionic
Reading

Island je u ponedjeljak objavio da će još pričekati prije nego ponovno počne cijepiti cjepivom AstraZenece, Španjolska će vjerojatno cijepiti i one u dobi između 55 i 65 godina, a u Poljskoj se sve više građana ponovno odlučuje za to cjepivo, javljaju agencije

Islandske zdravstvene vlasti objavile su u ponedjeljak da će još pričekati prije eventualnog ponovnog cijepljenja AstraZenecom, iako je Europska agencija za lijekove (EMA) rekla da je ono "sigurno i djelotvorno".

"Sve nordijske zemlje, uključivo i Island, odlučile su bolje ispitati to pitanje i međusobno surađivati prije nego idu dalje" s cijepljenjem AstraZenecom, koje je obustavljeno 11. ožujka, rekla je na konferenciji za novinare direktorica islandske uprave za zdravstvo Alma Moeller.

"Pokušat ćemo ocijeniti varira li rizik s obzirom na, primjerice, dob ili spol i to će biti temelj odluke o nastavku korištenja" cjepiva AstraZenece, rekla je.

Odluka Islanda donesena je u očekivanju rezultata u nordijskim zemljama o nuspojavama cjepiva, ne samo švedsko-britanske AstraZenece.

Španjolska se priprema proširiti dob onih koje će cijepiti AstraZenecom na 18-65 godina, s ranijih 18-55 godina, objavio je tamošnji tisak.

Ta će zemlja koristiti cjepiva Pfizera i Moderne za one starije od 65 godina i za one sa zdravstvenim rizicima, dok će AstraZenecino cjepivo koristiti uglavnom na mlađima od te dobi.

Španjolska je prošli tjedan objavila da će ponovno u srijedu početi koristiti cjepivo tvrtke AstraZeneca u svom programu, nakon što je privremeno zaustavila njegovu uporabu, kao i neke druge europske zemlje.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva nije željela potvrditi medijske napise, nego je rekla da će kasnije tijekom dana konferenciju za novinare održati ministrica zdravstva Carolina Darias.

U Poljskoj je sve više ljudi koji žele primiti cjepivo AstraZenece, rekao je premijer u ponedjeljak, nakon izvješća da su neki odbili imunizaciju tim cjepivom zbog mogućih nuspojava.

Nakon kraćeg zaustavljanja, više europskih zemalja ponovno je odlučilo nastaviti program imunizacije cjepivom AstraZenece, pošto je EMA dala pozitivnu ocjenu.

Poljska nije zaustavila cijepljenje tim cjepivom, naglasivši da su koristi veće od potencijalnih rizika.

Odbor za procjenu rizika Europske agencije za lijekove (EMA) zaključio je u četvrtak da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da koristi nadilaze rizike, ali je naglasio da se ne može u potpunosti isključiti postojanje veze između cjepiva i zgrušavanja krvi.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda i premijerka Ingrida Simonyte cijepili su se u ponedjeljak cjepivom AstraZenece u znak povjerenja prema tom proizvođaču nakon što je njegovo korištenje zaustavljeno na dva dana prošli tjedan. Još je nekoliko europskih čelnika najavilo da će primiti to cjepivo.

Stručnjaci AstraZenece vjeruju da je cjepivo te britansko-švedske tvrtke djelotvorno protiv novih varijanti koronavirusa, rekli su u ponedjeljak, na dan kad je novo veliko istraživanje pokazalo da je ono 79 posto učinkovito u prevenciji bolesti i apsolutno učinkovito u sprečavanju teških oboljenja.