WIKILEAKS OTKRIVA

Islamski radikali i u Brazilu?

06.12.2010 u 17:22

Bionic
Reading

Brazilska vlada ima dvostruki diskurs o protuterorističkoj borbi u vlastitoj zemlji. S jedne strane odlučno negira i žestoko protestira kako joj se prigovara zbog trostruke granice (Brazil, Paragvaj i Argentina) kao mogućem mjestu podrške islamskoj terorističkoj organizaciji Hezbolah ili kada se sumnja u to da Brazil financira neke ekstremne grupe, a s druge strane pomaže SAD-u u borbi protiv terorizma. Tako se da iščitavati sukus brojnih dokumenata veleposlanstva SAD-a u Brazilu koje je objavio WikiLeaks

U tim porukama američki diplomati priznaju da, iako mediji daju veliku pozornost mogućoj prisutnosti pripadnika Hezbolaha na omiljenom punktu mafije i terorista (trostruka granica Argentine, Paragvaja i Brazila: Puerto Iguazú, Ciudad del Este i Foz do Iguaçú), najvažnija briga za protuterorističke mjere Brazila (telegram broj 136564 od siječnja 2008. iz veleposlanstva SAD-a u Braziliji State Departmentu) povezana je zapravo s s vezama u Hezbolahu koje djeluju u gradu São Paulo.

Američki diplomati misle da taj 'dupli govor' brazilskih vlasti ima korijene u potrebi da se zaštiti velika muslimanska zajednica Brazila (oko milijun stanovnika) ali i u 'strahu' brazilskih vlasti da izlikom borbe protiv terorizma Washington zauzme kontrolu spomenute trostruke granice.

U telegramu broj 242234 od prosinca 2009. američki veleposlanik izvještava o strahu Brazila od američkog pokušaja da se SAD domogne naftnih polja u Amazoni.

Još je važniji oprez brazilskih vlasti, prikazan u telegramu 186498, da SAD ne uđe u posao obnavljanja brazilskog zrakoplovstva i želje predsjednika Lula da Silve da zaštiti interese nacionalne zračne industrije (Embraer).

No priča o mogućem postojanju ćelije Hezbolaha u Brazilu ponavlja se i u telegramu 227899 kada se prenosi priznanje, prvo u povijesti, od strane šefa obavještajne službe brazilske federalne policije da je uhićen čovjek koji je bio povezan i s Hezbolahom i s Al Kaidom.

Američki diplomati konstatiraju da većina muslimana u Brazilu tamo živi već desetljećima (mnogo ih je došli iz Sirije i Libanona), ali da postoji oko 20.000 muslimana sklonih Hezbolahu, šijiti dakle, koji se nalaze u velikim gradovima kao što je São Paulo i da treba na njih paziti zbog održavanja Olimpijskih igara u Brazilu 2016. Brazilske vlasti za sada ne komentiraju otkriće WikiLeaksa.