ALI I DALJE OPASNI

Islamska država zbog krize u defenzivi

  • Autor: M.Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2017 21:08
  • Objavljeno 06.02.2017 u 21:08
Islamska država

Islamska država

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Džihadistička skupina Islamska država (IS) je u vojnom pogledu u defanzivi zbog pada prihoda i smanjene sposobnosti novačenja boraca, navodi se u novom UN-ovu izvješću objavljenom u ponedjeljak

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorava ipak u tom izvješću da su džihadisti i dalje 'ozbiljna prijetnja' i da se 'djelomično prilagođuju' gubitcima na bojnom polju. 'IS je u vojnoj defanzivi na više područja, napose u Afganistanu, Iraku, Libiji i Siriji', ističe se u izvješću koje je u četvrtak poslano Vijeću sigurnosti.

Prihodi IS-a se smanjuju, zbog čega džihadistička skupina mora djelovati s 'kriznim proračunom', dodaje se. Prihodi od krijumčarenja nafte koju uglavnom dobivaju iz pokrajine Deir Ezzora, pali su s 500 milijuna dolara u 2015. na 260 milijuna lani. U UN-ovu izvješću se zahtijeva od vlada da budu oprezne jer će IS tražiti druge izvore financiranja i mogao bi, u tu svrhu, organizirati otmice novinara i humanitarnih radnika.

Usto je znatno smanjen priljev stranih boraca u Irak i u Siriju, zbog sigurnosnih mjera koje su uvele vlade, ali i zbog 'smanjene privlačnosti' skupine. Neke zemlje su izvijestile da je velik broj stranih boraca ostao u Iraku i u Siriji, jer je većina onih koji su htjeli otići već to učinila.

'IS-ova sposobnost novačenja novih boraca opada i borci postupno napuštaju bojišnicu', ističe se u izvješću. IS zbog vojnog pritiska sve više komunicira i novači u sjeni, putem 'darkweba', tajnog dijela interneta čiji sadržaj nije dostupan putem klasičnih mrežnih pretraživača. Vijeće sigurnosti će se sastati u utorak kako bi razgovaralo o tom izvješću, pošto je američki predsjednik Donald Trump naredio svojim vojnim zapovjednicima da pripreme plan za vojnu pobjedu IS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!