policija u akciji

Islamistička scena u Berlinu osumnjičena za zloupotrebu korona subvencija

07.05.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Policija je u četvrtak izvršila pretrese u nekoliko objekata u Berlinu koji se povezuju s radikalno islamskom selafističkom scenom zbog sumnje u zloupotrebu državne pomoći pogođenima koronakrizom.

"Osumnjičenima se pripisuje prijevara i neosnovano primanje subvencija Berlinske investicijske banke (IBB) za poduzetnike pogođene koronakrizom", priopćila je berlinska policija preko Twittera.

U središtu akcije se nalazi bivša džamija, koja je bila poznata kao okupljalište ekstremne islamističke scene i s kojom je bio povezan i atentator na berlinski božićni sajam 2016. Anis Amri.

Kako javlja dnevnik Tagesspiegel, jedini uhićeni u današnjoj akciji je Walid S., koji slovi kao poveznica između Anisa Amrija i berlinske islamističke scene, okupljene oko džamije koja je po nalogu vlasti 2017. zatvorena.

Walida S. se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom podnio zahtjev i dobio 18.000 eura hitne pomoći IBB-a namijenjene manjim poduzetnicima, iako cijela obitelj prima socijalnu pomoć.

Kako je priopćila policija, istraga bi trebala pokazati je li ovaj novac trebao biti utrošen na aktivnosti islamističke scene.

U tijeku isplate hitne pomoći IBB-a manjim poduzetnicima bez provjere je isplaćivano od tri do maksimalno devet tisuća eura. Vlasti su najavile da će naknadno provjeravati ispravnost navoda onih koji su primili pomoć. Uvjet za isplatu pomoći je "koronakrizom ugrožena egzistencija".

U nekim dijelovima Njemačke su zabilježene brojne zloupotrebe hitne državne pomoći za pogođene koronakrizom.