DISCIPLINIRANA NACIJA

U Njemačkoj obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i trgovinama

27.04.2020 u 17:18

Bionic
Reading

U Njemačkoj je u ponedjeljak stupila na snagu obveza nošenja zaštitnih maski u gradskom prijevozu i trgovinama, a gradovi javljaju kako građani u najvećoj mjeri poštuju tu obvezu

Njemačka vlada je nakon dogovora s predstavnicima saveznih pokrajina sredinom mjeseca „izričito preporučila“ nošenje maski u javnom prijevozu i trgovinama, a savezne pokrajine su od danas preporuku preinačile u obvezu nošenja maski.

Kako javljaju predstavnici poduzeća javnog prijevoza, putnici se u najvećoj mjeri drže obveze.

„Mi smo oduševljeni discipliniranošću putnika. Preko 95 posto putnika se drži odredbi o maskama“, priopćilo je u ponedjeljak Berlinsko prometno poduzeće.

Slična priopćenja dolaze i iz ostalih većih gradova u Njemačkoj. Predsjednik Saveza njemačkih gradova Gerd Landsberg ukazao je na primjer grada Jena, gdje je obveza nošenja maski uvedena prije dva tjedna, a od tada grad ne bilježi nove slučajeve zaraze.

Ministar prometa Andreas Scheuer traži da se obveza nošenja maski uvede i u međugradske vlakove.

Zasad ne treba očekivati nove mjere popuštanja

U Njemačkoj su od prošlog ponedjeljka na snazi ublažene mjere borbe protiv pandemije koje sadrže i dozvolu otvaranja svih trgovina veličine do 800 kvadratnih metara. Vlada je prilikom posljednjeg izricanja mjera najavila ponovnu konzultaciju vlade i saveznih pokrajina o novim mjerama za 30. travnja.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je danas međutim ukazao na to da se sa sastanka u četvrtak ne bi trebale očekivati nove mjere.

„Mi želimo prvo oprezno pratiti kako se otvaranje trgovina odražava na porast broja zaraženih“, rekao je Seibert. Novi zaključci se mogu očekivati tek na sljedećem sastanku 6. svibnja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog tjedna rekla kako nove spoznaje o utjecaju ublažavanja mjera i otvaranja trgovina treba očekivati tek dva tjedna nakon njihovog stupanja na snagu.

Kancelarka je u više navrata upozorila na opasnost preranog popuštanja restriktivnih mjera.

Šef ureda kancelarka Helge Braun je također priopćio kako smatra da je za raspravu o daljnjem popuštanju mjera još prerano.

  • +15
Poljsko-njemačka granica Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

„Mi se nalazimo usred faze izbijanja pandemije. Zadržavanje mjera ograničenja kontakata je u interesu svih građana“, rekao je Braun.

I dalje je sporna odluka vlade o dozvoli otvaranja trgovina do veličine od 800 kvadrata. Nakon što je prošli tjedan sud u Hamburgu ovu odluku proglasio neustavnom to je u ponedjeljak učinio i Upravni sud u Muenchenu ukazujući na povredu ustavnog prava o jednakosti. Ipak, sud nije pozvao na ukidanje restriktivne mjere za velike trgovine zbog situacije u vezi sa zarazom koronavirusom. 

Sudovi u Donjoj Saskoj i Sarskoj su u isto vrijeme odluku o otvaranju trgovina do 800 kvadrata proglasile ispravnima.