MASAKR

Islamisti pobili najmanje 215 civila i policajaca u Nigeriji

  • Autor: D.Pilsel
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 21:24
  • Objavljeno 23.01.2012 u 21:24
Nigerija pokolj

Nigerija pokolj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Agencije javljaju da je u jučerašnjem napadu islamističke revolucionarne grupacije Boko Haram u Kanu, na sjeveru Nigerije, što se pretvara u najveći takav pokolj u povijesti te zemlje, ubijeno najmanje 215 civila i policajaca, da ima jako puno teških ranjenika u bolnicama i da su vlasti uvele policijski sat

Agencija EFE prenosi i fotografiju na kojoj se vidi manje teretno vozilo pretrpano tijelima žrtava terorističkog atentata koji su radikali Boko Harama s petka na subotu izveli lakim naoružanjem i ručnim bombama u naselju Bombai u Kanu, sjedištu istoimene pokrajine na sjeveru Nigerije (gdje većinom žive muslimani, dok je jug naseljen pretežito kršćanima) kada su napali, između ostalog, sjedište policije, kuću zapovjednika policije, urede tajne policije i urede za migraciju.

Nigerijski listovi Leadership i Daily Trust izvještavaju kako su se teroristi bili obukli u policijske odore i da su u izjavama tim medijima preuzeli odgovornost za atentate. U toj pokrajini sada vlada policijski sat od 19 do šest sati ujutro.

Boko Haram na lokalnom jeziku znači 'islamski odgoj nije grijeh', a njihovi pobornici se zalažu za uvođenje islamskog zakona, šerijat. Ta fundamentalistička grupa tvrdi da je povezana s Al Kaidom, a bila je preuzela odgovornost za napade u crkvi u Madalli za Božić kada su ubijene 44 osobe te za ubojstva 25 osoba u napadu na sjedište UN-a u Abuyi u kolovozu 2011.

S više od 150 milijuna stanovnika u preko 250 nacija i plemena, Nigerija, najmnogoljudnija zemlja Afrike, živi rastrgana mnogostrukim političkim, teritorijalnim, etničkim i vjerskim tenzijama.

Današnje nigerijske granice određene su dogovorima europskih država u 19. stoljeću i ne podudaraju se s etničkim, vjerskim ili jezičnim podjelama, tako da je Nigerija među etnički najšarolikijim zemljama svijeta s oko 250 naroda. Najveće skupine su: na sjeveru Hausa-Fulani (29%), uglavnom muslimani, na jugozapadu Yoruba (21%), većinom kršćani uz nešto muslimana i animista, te na jugoistoku Igbo (18%), kršćani. Jezik Hausa pripada afro-azijskoj jezičnoj porodici čiji su članovi i npr. berberski i semitski jezici, dok su jezici Yoruba i Igbo u benue-kongoanskoj skupini nigersko-kongoanske porodice.

Najbrojnija vjerska zajednica u zemlji su kršćani (49%); a od toga 12% katolika, 26% Protestanti, 9% Afrički kršćani i 2% Kopti, muslimani (45%) i ostatak su pripadnici domaćih vjera. U posljednjih nekoliko godina vjerske su razlike izbile u prvi plan, osobito na sjeveru gdje je u nekim federalnim jedinicama uveden u cijelosti ili djelomično islamski šerijatski zakon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi