BORBE U IRAKU

Islamisti istjerani iz jedanog grada, drugi osvojili

17.06.2014 u 13:37

Bionic
Reading

Iračke snage sigurnosti otjerale su u utorak islamističke pobunjenike iz Bakube čijih je nekoliko četvrti palo u njihove ruke, objavila je iračka vojska, dok su istodobno pobunjenici osvojili šijitski grad Tar Afar, na sjeveru Iraka

Suniiski pobunjenici ISIL-a napali su Bakubu tijekom noći i osvojili nekoliko gradskih četvrti, no iračke snage sigurnosti su ih otjerale. Bakuba se nalazi 60 kilometara od sjeveroistočno od Bagdada.

Militanti ISIL-a osvojili su u međuvremenu gotovo cijeli Tal Afar, strateški šijitski grad na sjeveru Iraka, rekao je u utorak jedan dužnosnik iračke vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Provladine snage drže još neke sektore te šijitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Ninivi, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti. Tal Afar nalazi se 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada na cesti prema sirijskoj granici.


Džihadisti ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području. Premijer iračkog Kurdistana Neširvan Barzani rekao je u utorak za BBC da je 'gotovo nemoguće' da Irak ponovno bude država kakva je bio 'prije Mosula', drugog najvećeg grada u zemlji, koji su prošli tjedan osvojili sunitski džihadisti.

'Ako mislite da Irak može ponovno biti onakav kakav je bio prije Mosula, ja u to ne vjerujem. To je gotovo nemoguće', rekao je. Militanti ISIL-a osvojili su prošli tjedan Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Ninive, Tikrit i druge sektore pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk.

'Svi zajedno moramo sjesti i pronaći rješenje, dogovoriti se kako živjeti zajedno', kazao je Barzani ističući da će to biti teško s aktualnim iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem. 'Rješenje nije vojno. Potreban je politički proces. Sunitska zajednica osjeća se napuštenom. Potrebno je da različita plemena i zajednice budu integrirani u proces', smatra premijer iračkog Kurdistana.

'Moramo dopustiti sunitskim područjima da odluče, ali mislim da je najbolji model za njih da imaju sunitsku regiju kao što mi imamo Kurdistan', rekao je Barzani.