ELEKTRIČNA VOZILA, ENERGIJA IZ OTPADA...

Iskorak karlovačke Čistoće za primjer svih gradovima

14.08.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Sva benzinska vozila Karlovačke gradske tvrtke Čistoća bit će zamijenjena električnima i ubuduće će biti pogonjena strujom iz vlastite proizvodnje, uz korištenje metana koji je do sada bio neželjeni produkt odlagališta Ilovac i beskorisno se spaljivao, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u Čistoći.

Održivi urbani razvoj cilj je Čistoće pa će do sredine prosinca biti završena prerada sustava otplinjavanja na način da će plin pogoniti novi generator za proizvodnju struje, a s takvim je sustavom proizvodnje vlastite struje od bioplina, kao goriva za vozni park, ova tvrtka prva u Hrvatskoj, rekao je direktor Damir Jakšić.

U tijeku je javna nabava prva četiri elektro automobila, jednog malog dostavnog kamioneta i dva elektro viljuškara, a u naredne će tri ili četiri godine Čistoća postupno mijenjati ostala vozila ili im benzinske motore zamjenjivati elektromotorima.

Jakšić je novinarima pojasnio da će u prvoj fazi izrade odlagališnog plinskog sustava s devet novih plinskih zdenaca i preinaku diesel motora za proizvodnju struje u plinske, biti uloženo 600.000 kuna Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i 400.000 kuna iz gradskog proračuna, ali će sredstva biti dostatna samo da nova elektrana profunkcionira 'u otočnom režimu rada'. To znači da se proizvedena energija može koristiti samo za potrebe Čistoće, a da bi se višak prodavao HEP-u bit će potrebno još puno procedura, dozvola i novaca.


Voditelj Tehničko operativnog sektora Ivan Polović, koji je idejni začetnik tog sustava, rekao je da se godišnje na pogon njihovih vozila troši oko dva milijuna kuna, većinu potrošnje čine veliki kamioni koji će ostati na pogonu diesel goriva. Ali od ukupnog iznosa oko 200.000 kuna odlazi na potrošnju benzina za osobna vozila i sva mala dostavna vozila, a ti bi troškovi, rekao je Polović, trebali pasti gotovo na nulu.

Novinare je zanimalo hoće li takvi osobni automobili biti dovoljno dobra zamjena 'benzincima' za funkcioniranje tvrtke, a Jakšić je rekao da su to mali gradski četverosjedi koji će u potpunosti zadovoljavati njihove potrebe, jer imaju autonomiju do 150 kilometara, a razvijaju brzinu do 60 kilometara na sat.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković kazala je da je Karlovac prepoznat kao 'zeleno srce Hrvatske', kako se zove međunarodna nagrada koju je dobio u Švicarskoj, a od 2010. je i 'dio mreže europskih gradova koji rade na energetskoj učinkovitosti'. To je rezultiralo Akcijskim planom koji je usvojen 2012. a kojim su propisane mjere za podizanje energetske učinkovitosti, s ciljem da se do 2020. za 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova i ukupna potrošnja energije te da zastupljenost u potrošenoj energiji barem 20 posto čini ona proizvedena iz obnovljivih izvora.

U podizanje energetskog stanja zgrada i privatnih kuća, njihovo certificiranje, ugradnju kalorimetara, toplinskih ventila u zgradama kolektivnog stanovanja, izmjenu kotlovnica u školskoj sportskoj dvorani i školama utrošeno je 12 milijuna kuna, a slijedi ulaganje 28 milijuna kuna (kroz tri godine) u pilot projekt gradnje dječjeg vrtića Švarča, kao zgrade energetske učinkovitosti kategorije A, s dizalicom topline, sunčanim kolektorima i vrhunskom izolacijom, rekla je Kolaković.

Evo kako je austrijski gradić pametnom politikom iz siromaštva došao do blagostanja