STRAVA U VRBOVCU

Iskopao oči štićeniku u udomiteljskoj obitelji

20.08.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Psihički bolesnik G. Š. (40) nasrnuo je na drugog štićenika u kući udomiteljske obitelji kraj Vrbovca. Golim je rukama D. M. (27) iskopao oči. Stavio ga je u tačke te bacio u obližnjoj šumi. Vratio se u sobu i glumio da je mladić pobjegao

Do napada je došlo u nedjeljno popodne, 26. srpnja, a nesretnika je nakon tri dana pronašao susjed te su ga prevezli u bolnicu. G. Š. je za to vrijeme bio s udomiteljicom na redovitom pregledu u psihijatrijskoj bolnici. Iskoristio je trenutak i pobjegao iz ordinacije, a policija ga je nakon dva dana pronašla kod prijatelja. Udomiteljica tvrdi da stravične krikove sakaćenja nije čula jer je spavala na drugom kraju kuće, pišu 24sata.

Pronašao ga susjed

'Moj brat ga je zatekao krvavih očiju kako sjedi u šumi. Zajedno smo gaodveli kući. Užasno je izgledao', rekao je susjed. Dodao je da je D. M.često susretao na ulici kako vozi bicikl i jede sladoled. 'Uvijek je bio nasmijan i pristojan. Strašno je to što mu se dogodilo'.Susjeda, koja želi ostati anonimna, prisjetila se da je toga danavidjela G. Š. kako juri iz šume s tačkama. Dodala je da je to bio prviput da je nije pozdravio te da je bio totalno izbezumljen.

'Napao me iz čista mira. Iskopao mi je oči i bacio me u šumi. Nisam se mogao ustati jer noge nisam osjećao. Padao sam u nesvijest i bole su me pčele. Mislio sam da umirem', pričao je drhteći D. M., koji je blago mentalno retardiran te je zadnjih pet godina kao i njegov napadač živio kod udomiteljske obitelji.

Osakaćenog, dehidriranog i izgladnjelog prevezli su ga u bolnicu. Još je na rehabilitaciji i pod paskom liječnika. Obitelj ga je smjestila kod udomitelja zbog teških socijalnih i obiteljskih prilika. Udomiteljica S. P. (53) te je nedjelje bila sama kod kuće s troje štićenika, a ostatak obitelji bio je na moru. Kaže da je ustala oko četiri ujutro kako bi klala kokoši, pa je nakon ručka štićenike smjestila u krevet da svi malo odmore.

'Ustala sam se oko 16.15. Molila sam G. Š. da probudi D. M. radi terapije. Zavirio je u sobu i hladno mi rekao da ga nema. Kako se nije vratio kući, sutradan sam prijavila nestanak', rekla je udomiteljica te dodala da ni po čemu nije mogla naslutiti što je učinio.

Njezina obitelj već 25 godina udomljava psihičke bolesnike za što im, kažu, Ministarstvo socijalne skrbi plaća 2.000 kuna po štićeniku. Iz Socijalnog centra Vrbovec kažu da su ti udomitelji već bili pred oduzimanjem udomiteljske dozvole te da će bez nje ostati ako se utvrdi da su odgovorni za incident. Policija G. Š. kazneno goni, a 24sata saznaju da je Centar za socijalnu skrb odredio psihijatrijsko vještačenje.