OSLOBAĐANJE MOSULA

ISIL-ovci spremno dočekuju snage međunarodne koalicije

18.10.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Glavni zapovjednik međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om koja se bori protiv tzv. Islamske države, američki general Stephen J. Townsend izjavio je sinoć uoči početka ofenzive za oslobađanje iračkog grada Mosula potrajati tjednima, a 'možda i dulje', ponajviše stoga što ISIL-ovi borci u svojem posljednjem velikom uporištu u Iraku spremno dočekuju invaziju

Kako je najavio i Pentagon, borbe za oslobađanje Mosula koje je jučer navečer najavio i irački premijer Haider al-Abadi bit će teške i dugotrajne, a prema prvim izvješćima s terena, iračka vojska napreduje prema središtu grada koji je u rukama ISIL-a još od lipnja 2014. godine.

Koliko je strateški važno oslobađanje Mosula i zadavanje konačnog udarca tzv. Islamskog državi, dao je jučer uoči početka ofenzive naznačiti i američki ministar obrane Ash Carter koji je kazao kako je ovo odlučujući trenutak u kampanji kojom se ISIL-u želi nanijeti konačan poraz. Pentagon je uvjeren u pobjedu međunarodne koalicije, posebice iračkih snaga koji čine udarnu iglu u opsežnim operacijama.

No prema zapažanju dopisnika s terena, ISIL ne čeka napade prekriženih ruku pa su tako na prilazima drugog po veličini iračkog grada postavljene prepreke koje uključuju pješačke i protutenkovske mine te protutenkovski rovovi, a prema potrebi u obranu svojeg posljednjeg uporišta Islamska država aktivirat će i bombaše samoubojice te lokalno stanovništvo kao živi štit.

Ispod grada iskopana mreža tunela

Svi prilazi gradu su zatvoreni cementnim zidovima s tek pokojim prolazima koje ISIL namjerava iskoristiti za slučaj bijega vodstva, a ispod samog grada iskopana je mreža prolaza i tunela radi lakšeg strateškog pregrupiranja boraca. Pored toga, fundamentalisti će se pokušati obraniti i bojnim plinovima, pa je iz mjera predostrožnosti iračkim vojnicima već podijeljeno 50.000 plinskih maski. Koliko su ISIL-ovci očajni u namjerni da zadrže grad pod svaku cijenu, govore i podaci kako su unovačena i djeca u dobi od samo osam godina koja bi prema planu iz zasjeda noževima trebala napadati vojnike međunarodne koalicije.

Britanski mediji koji imaju svoje dopisnike na terenu ističu kako se i stanovništvo Mosula diglo protiv ISIL-a te je započelo s diverzijama paleći njihova terenska vozila. Provaljeno je i u nekoliko skladišta oružja, a međunarodna koalicija uspostavila je u gradu u okruženju mrežu dojavljivača koji izvještavaju stožer u obližnjem Karaju. Stoga su u Mosulu sve učestalije racije i javna pogubljenja lokalnog stanovništva radi odmazde i zastrašivanja. Prošlog je petka zbog sumnje da sudjeluju u pobuni protiv režima utopljeno 58 Mosulčana. Među njima je bio i nekadašnji suradnik čelnika ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadija koji je okrenuo leđa bivšem šefu, a sve je više prebjega.

Al-Bagdadi napustio Mosul proteklog vikenda

Sudbina al-Bagdadija je nepoznanica, no neka izvješća s terena upućuju kako je čelnik ISIL-a napustio Mosul proteklog vikenda putem mreže tunela iskopanih prije nekoliko mjeseci.

Pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja i pomoćStephen O'Brien izrazio je veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu nakon što je objavljeno da je počela vojna operacija za preuzimanje tog grada.

Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.

'Iznimno sam zabrinut za sigurnost oko 1,5 milijuna ljudi koji žive u Mosulu, a koji bi mogli biti pogođeni vojnim operacijama kojima se želi preuzeti grad iz ruku Islamske države', zaključio je O'Brien.