dan poslije kaosa

Iscurila nova snimka s kabulskog aerodroma, muškarac se snimao na stajnom trapu golemog zrakoplova u vožnji; američka vojska objavila uznemirujuću informaciju

17.08.2021 u 23:21

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjih dramatičnih snimki s kabulskog aerodroma, u utorak se pojavila snimka koju je snimio jedan Afganistanac koji se popeo na stajni trap američkog zrakoplova

Koja je sudbina muškarca koji je ovjekovječio za barem trojicu, vožnju na zrakoplovu u koji su očajnički željeli ući brojni Afganistanci, nije poznato. Zna se da ih je barem troj poginulo pri ovom suludom pothvatu.

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je u utorak da istražuje ljudske ostatke otkrivene na kotaču transportnog zrakoplova C-17s koji je iz Kabula poletio u kaotičnim okolnostima nakon što su talibani zauzeli grad.

Vojska u priopćenju navodi da je avion u nedjelju sletio u Kabul i da su ga okružile stotine afganistanskih civila.

"Suočeni sa sve nepovoljnijom sigurnosnom situacijom oko zrakoplova, posada je odlučila što prije poletjeti", stoji u priopćenju.

Tisuće Afganistanaca nahrupile su u nedjelju navečer i u ponedjeljak u zračnu luku u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let prije nego što se talibani učvrste na vlasti. Američki vojnici morali su pucati u zrak kako bi rastjerali mnoštvo, a bilo je i mrtvih.

  • +8
Gužva u zračnoj luci u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Amerikanci su kasnije preuzeli kontrolu nad aerodromom, jedinim izlazom iz zemlje i nastavili evakuaciju diplomata i civila, privremeno prekinutu u ponedjeljak zbog kaosa na pisti.