obraćanje pred kamerama

[VIDEO/FOTO] Talibani održali press konferenciju: Jamčimo ženama sva prava u skladu sa šerijatskim zakonom. Žene će raditi rame uz rame s nama, neće biti diskriminacije

17.08.2021 u 17:30

Bionic
Reading

Dva dana nakon ulaska u Kabul talibani su odraži press konferenciju na kojoj su odgovarali i na pitanja novinara zapadnih medija.

Press konferenciju je držao glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, koji su prvi put pojavio pred kamerama.

'Nakon 20 godina borbe oslobodili smo zemlju i izbacili strance. Ovo je ponosni trenutak za cijelu naciju', poručio je na početku.

  • +5
Konferencija za medije nove afganistanske vlasti, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid Izvor: Profimedia / Autor: Hoshang Hashimi / AFP / Profimedia

'Želimo osigurati da Afganistan više ne bude žarište sukoba. Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Neprijateljstvima i animozitetima je došao kraj', kazao je.

'Ne želimo ni unutarnje ni vanjske neprijatelje', kazao je Zabihullah Mujahid.

Napomenuo je da prvotni plan nije bio da uđu u Kabul. 'Naš je plan bio da stane pred Kabulom kako bi prijenos vlasti prošao glatko. no, nažalost, prethodna vlada je bila neposobna, njihove sigurnosne snage nisu napravile ništa kako bi osigurale sigurnost. Morali smo nešto napraviti', dodao je. 'Morali smo ući u Kabul kako bi osigurali sigurnost za građane', poručio je.

Glasnogovornik talibana poručio je kako želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da u Afganistanu nitko neće nastradati. 'Ne želimo probleme s međunarodnom zajednicom', poručio je.

Govorio je i o pravima žena. 'Imamo pravo djelovati u skladu sa svojim vjerskim principima. Druge države imaju drugačije pristupe, pravila i zakone. Afganistanci imaju pravo na svoja pravila i zakone u skladu s našim vjerovanjima', kazao je.

'Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije', kazao je.

Dodao je da jamče sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona. 'Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon', poručio je.

  • +17
Talibani na ulicama Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Stringer / Sputnik / Profimedia

Kazao je da će se žene moći obrazovati i raditi u skladu s 'našim okvirima'. Kasnije je dodao da će moći raditi u obrazovanju, pravosuđu, zdravstvu.

Govorio je i o radu medija. 'Kad se radi o aktivnostima medija, mediji moraju biti nepristrani, ali ništa u njima ne smije biti protiv islamskih vrijednosti. Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promovirati podjele, trebali bi raditi na zajedništvu zemlje', rekao je glasnogovornik.

Nikome se neće osvećivati, uvjerava. 'Mladi koji su ovdje odrasli, ne želimo da odu. Oni su naše bogatstvo. Nitko im neće pokucati na vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će na sigurnom. Nitko neće biti ispitivan niti proganjan. Oprostili smo svima u korist stabilnosti i mira u Afganistanu. Naši borci, naši ljudi, svi ćemo se pobrinuti da uključimo sve druge strane i frakcije', rekao je Mujahid.

'Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina, ali mi smo se promijenili u tom periodu. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade', kazao je i dodao da će vođe talibana uskoro doći u Kabul te da će uskoro biti predstavljena vlada.