ANGELA MERKEL

'Irski bankari se rugali radnim ljudima i demokraciji'

28.06.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak se obrušila na ponašanje irskih bankara koji su se šalili na račun dogovora o paketu pomoći Irskoj i ismijavali Njemačku, ustvrdivši da su uvrijedili ljude koji rade, izvrgnuvši ruglu i samu demokraciju.

Naime, transkripti telefonskih razgovora iz 2008. između bankara i Anglo-Irske banke iscurili su nedavno u javnost, izazvavši zgražanje i negodovanje u Irskoj i šire. U snimljenim razgovorima bankari se rugaju odluci irske vlade na vrhuncu globalne financijske krize da jamči za njihova dugovanja i govore o tome kako zahtijevaju 'lovu' od nacionalne središnje banke.

Veseli bankari irski tijekom svojih 'rugalica' pjevali su i predratnu njemačku himnu s riječima 'Deutschland ueber alles'.

Merkel je na summitu EU-a u Bruxellesu izjavila da je za ljude koji svaki dan idu na posao i pošteno zarađuju za život takvo ponašanje teško prihvatljivo.

'Nemoguće je to probaviti', kazala je kancelarka.

Irska vlada je 2008. Anglo-Irskoj i drugim bankama dala bezuvjetno jamstvo kako bi im omogućila nastavak poslovanja. U konačnici je to irske porezne obveznike koštalo 30 milijardi eura, zbog čega je Dublin 2010. morao od EU-a zatražiti paket pomoći.