EK DALA ZELENO SVJETLO

Irska uvodi porez na bezalkoholna pića s dodanim šećerom

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2018 14:07
  • Objavljeno 24.04.2018 u 14:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska komisija je u utorak dala zeleno svjetlo Irskoj za uvođenje posebnog poreza na zašećerena pića u sklopu borbe protiv pretilosti

Komisija je zaključila da najavljeni porez ne predstavlja državne potpore. Zemlje članice imaju pravo uvoditi različite poreze, ali oni ne smiju biti diskriminatorni.

Komisija procjenjuje da se bezalkoholna pića mogu tretirati drukčije u odnosu na ostale proizvode sa šećerom, s obzirom na zdravstvene ciljeve.

Pri tome je Komisija uzela u obzir da su dodatno zašećerena bezalkoholna pića glavni izvor kalorija koje nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti i uzrokuju zdravstvene probleme.

Kod takvih pića često dolazi do prekomjerne potrošnje, a uvelike povećavaju rizik od pretilosti.

Takve mjere podržava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je 2016. provela istraživanje prema kojem je pretilošću pogođeno više od 500 milijuna ljudi u svijetu, a broj pretilih od 1980. do 2014. narastao je za više od dva puta.

Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila da bi 20-postotno povećanje cijene tih pića u istom omjeru smanjile njihovu potrošnju.

Komisija je zaključila da je područje primjene irskog poreza na pića s dodanim šećerom u skladu s općim zdravstvenim ciljevima i da ne narušava tržišno natjecanje.  

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!