nema koalicijskog potencijala

Irska glasa na izborima: Ankete pokazale da vodi Sinn Fein, ali teško da će sastaviti vlast

08.02.2020 u 11:50

Bionic
Reading

Irska u subotu glasuje na parlamentarnim izborima na kojima po prvi puta ljevičarska republikanska stranka Sinn Fein ima izgleda ugroziti dvije glavne tradicionalne stranke Fine Gael i Fianna Fail, prenose agencije.

Irski premijer i čelnik stranke desnog centra Fine Gael Leo Varadkar mogao bi izgubiti vlast, pošto su ispitivanja javnog mnijenja ukazivala na to da će njegov glavni protivnik Fianna Fail dobiti najviše glasova i sastaviti koalicijsku ili manjinsku vladu čija se politika prema brexitu odnosno ekonomiji ne bi puno razlikovala od Varadkarove.

Međutim, najnovije ankete su pokazale da bi Sinn Fein mogao dobiti najviše glasova - bivše političko krilo IRA-e prema ispitivanjima javnog mnijenja objavljenima u ponedjeljak osvaja 25 posto glasova, ispred Fianna Fail s 23 i Fine Gaela s 20 posto.

Premda i Fianna Fail i Fine Gael tvrde da neće ulaziti u koalicije sa Sinn Feinom, zbog njegove prošlosti i ekonomske politike, takav bi ishod pokazao da irski birači žele promjene nakon desetljeća vladavine centrističkih stranaka.

Varadkaru je dodatni problem činjenica da su biračima važniji unutarnji problemi od brexita, pitanja na kojem on temelji svoju kampanju. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. siječnja mogao bi imati velike posljedice za Irsku i njezinih 4,9 milijuna stanovnika, jedinu članicu EU-a koja graniči s Britanijom.

Leo Varadkar (41) u kampanji ističe svoju ulogu u postizanju dogovora s britanskom premijerom Borisom Johnsonom kojim je izbjegnuta ponovna uspostava fizičke granice sa Sjevernom Irskom nakon brexita. Pitanje, jedno od najtežih u pregovorima o uvjetima razvoda Londona i Bruxellesa, probudilo je sjećanja na tri desetljeća sukoba u toj pokrajini između republikanaca (većinom katolika) i unionista (ponajprije protestanata) u kojima je poginulo 3500 ljudi.

Kada bi rezultat izbora ovisio o Varadkarovoj europskoj politici, on bi lako pobijedio, ali ljudi žele promjenu, smatra Jon Tonge, stručnjak za irsku politiku na Sveučilištu u Liverpoolu.

Varadkarova stranka Fine Gael i druga velika irska stranka Fianna Fail - obje stranke desnog centra - naizmjence vode zemlju već stotinu godina.

Vardakar, mlad, dijete Indijca i Irkinje, homoseksualac, simbol je modernizacije katoličke Irske. Na vlasti je nešto manje od tri godine, ali njegova stranka vodi zemlju već devet.

Ako se ostvare prognoze iz predizbornih anketa, izbori bi mogli dovesti do obrata u odnosu snaga između dviju stranaka vladajuće koalicije. Vođa Fianna Faila Micheal Martin, bivši ministar vanjskih poslova, bio bi u tom slučaju bolje pozicioniran da preuzme vođenje vlade.

Vodeća stranka u anketama, Sinn Fein, nema velikih izgleda da preuzme vlast. To bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), koje već dvije godine vodi Mary Lou McDonald, istaknulo je samo 42 kandidata za 160 mjesta u donjem domu irskog parlamenta, Dail Eireannu.