jedinstvo

Iranski predsjednik razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom

12.10.2023 u 07:49

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je telefonom sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, izvijestili su u srijedu iranski državni mediji, što je prvi put da su dvojica čelnika imala osobni kontakt otkako je početkom ove godine počelo zbližavanje zemalja

Dvojica čalnika razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku, izvijestila je državna novinska agencija IRNA. Prema Iranu, u razgovorima je naglašeno "jedinstvo islamskog svijeta".

Izrael je bio zatečen velikim napadom militanata Hamasa iz Pojasa Gaze u subotu i uzvratio je opsežnim bombardiranjem teritorija. Više od 1000 ljudi umrlo je na obje strane.

Iranski čelnici hvalili su napade Hamasa na Izrael, ali su zanijekali izravnu umiješanost. Saudijska Arabija se smatra važnim zaštitnikom Palestinaca.

Rijad je u subotu pozvao na trenutni prekid eskalacije, dok je za napade okrivio izraelsko "lišavanje palestinskog naroda njihovih legitimnih prava".

Iran i Saudijska Arabija dugo su ljuti regionalni suparnici, ali u ožujku su dvije regionalne sile objavile sporazum o obnovi diplomatskih odnosa u sklopu približavanja uz posredovanje Kine.

Rijad je prekinuo diplomatske kontakte 2016. nakon što su prosvjednici napali saudijsko veleposlanstvo u Teheranu.

Sunitsko kraljevstvo i većinski šijitski Iran također su bili na suprotnim stranama u vojnim sukobima u regiji.

Djeca nastradala u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia