ebrahim raisi

Iranski predsjednik kod Putina u gostima: 'Zapad podržava izraelski genocid'

07.12.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je u četvrtak zapad da podržava izraelski "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze, na početku razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi

U sklopu niza sastanaka posvećenih Bliskom istoku, Putin je ugostio Raisija u Kremlju dan nakon što je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju gdje je razgovarao o cijenama nafte i ratovima u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Na početku sastanka Putin je rekao da je jako važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, osobito na palestinskim područjima, prenijela je ruska televizija.

Raisi je putem prevoditelja odgovorio: "Ovo što se događa u Palestini i Pojasu Gaze je naravno genocid i zločin protiv čovječnosti."

Iran podržava palestinsku militantnu skupinu Hamas, koja vlada Gazom, u ratu protiv Izraela. Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku uključujući Hamas i Izrael, koji je ljut što je izaslanstvo Hamasa posjetilo Moskvu u listopadu.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Analitičari smatraju da je rat u Pojasu Gaze pomogao Rusiji skrenuvši pozornost svijeta s rata u Ukrajini i omogućivši Moskvi da sa zemljama u razvoju bude solidarna s Palestincima.

Izrael odbacuje optužbe za genocid i tvrdi da je njegova meta Hamas, a ne civili.

Kao i Sjeverna Koreja, čiji je čelnik Kim Jong Un u rujnu imao samit s Putinom na ruskom Dalekom istoku, Iran je zakleti neprijatelj SAD-a i može pomoći Rusiji oružjem za rat u Ukrajini, gdje Rusija koristi puno iranskih dronova.

Kremlj je prošli mjesec rekao da Rusija i Iran razvijaju odnose, "uključujući na području vojno-tehničke suradnje", ali nije komentirao sugestiju Bijele kuće da bi Iran mogao Rusiji dati balističke projektile.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'