IZLAZAK IZ IZOLACIJE

Iranci cijelu noć slavili sporazum sa Zapadom

03.04.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Iranci su proslavili na ulicama Teherana okvirni sporazum o nuklearnom programu Irana zaključen nekoliko sati ranije u Lausannei. Dio dugačke avenije Vali Asr koja prolazi glavnim gradom Irana od juga do sjevera, bio je blokiran dugim nizom automobila čiji su vozači trubili u sav glas. Pješaci su pjevali i plesali na kolniku podižući prste u znak V za pobjedu (engl. victory) i mašući bijelim maramama

'Kakav god bio konačni rezultat pregovora, mi smo dobitnici!', rekao je 30-godišnji glumac Behrang Alavi, blokiran u zastoju za volanom automobila.

'Sad ćemo moći živjeti normalno kao i ostali svijet', rekao je 50-godišnji Davud Hafari, gledajući neobične prizore u sjevernom dijelu Teherana, obično mirnom u to doba noći.

Velike sile i Iran zaključili su u četvrtak u Lausannei okvirni sporazum o rješavanju pitanja iranske nuklearne energije, etapu nazvanu 'povijesnom' s ciljem konačnog sporazuma do 30. lipnja ali popraćenu brojnim upozorenjima Zapada.

Glede vrlo osjetljiva pitanja ukidanja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, sporazumom se predviđa da će jednostrane američke i europske mjere biti ukinute čim iransko poštivanje obveza potvrdi IAEA.

Bit će vraćene ako se sporazum ne bude primjenjivao.

Rezolucije UN-a bit će ukinute čim Iran bude poštivao sve ključne točke sporazuma.