nuklearni program

Iran tvrdi da je uspješno lansirao balistički projektil

25.05.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak uspješno testirao balističku raketu dometa 2000 kilometara, objavili su iranski državni mediji, dva dana nakon što je zapovjednik izraelskih oružanih snaga najavio moguću "akciju" protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, tvrdi da ima oružje koje može doseći Izrael i američke baze u regiji. Unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i europskih zemalja, Teheran je rekao da će i dalje razvijati svoj "obrambeni" raketni program.

"Naša poruka neprijateljima Irana je da ćemo braniti zemlju i njezina postignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo pomoći regionalnoj stabilnosti", poručio je iranski ministar obrane Mohammadreza Ashtiani.

Državna televizija emitirala je, kako je rekla, snimku nadograđene verzije iranske balističke rakete Khoramshahr 4 s dometom od 2000 kilometara koja može nositi bojevu glavu od 1500 kilograma. Državna novinska agencija IRNA objavila je da se raketa zove Kheibar, a naziv je dobila po židovskom dvorcu koji su zauzeli muslimanski ratnici u ranim danima islama.

Izrael, kojeg Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu prijetnju. Iran tvrdi da su njegove balističke rakete važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika. U utorak je vrhovni izraelski general istaknuo izglede za "akciju" protiv Irana jer su napori šest svjetskih sila da ožive nuklearni sporazum iz 2015. u zastoju od prošlog rujna usred rastućih strahova Zapada o ubrzanom nuklearnom napretku Teherana.

Nuklearni sporazum, od kojeg je Washington odustao 2018., nametnuo je ograničenja iranskim nuklearnim aktivnostima koja su produžila vrijeme koje bi Teheran trebao proizvesti dovoljno fisijskog materijala za nuklearnu bombu, ako to odluči. Iran negira da traži nuklearno oružje.