nuklearni program

Iran smatra da je potez SAD-a prema ukidanju sankcija 'dobar, ali nedovoljan'

05.02.2022 u 16:21

Bionic
Reading

Potezi koje poduzimaju Sjedinjene Države da bi se ukinule sankcije Iranu "dobri su, ali ne i dovoljni", rekao je u subotu iranski ministar vanjskih poslova, nekoliko sati nakon što je Washington objavio da ukida sankcije koje se odnose na iranski civilni nuklearni program

Američki potezi događaju se u trenutku kada su pregovori o obnovi sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila o iranskome nuklearnom programu stigli do uznapredovale faze, a glavno je pitanje ublažavanja sankcija.

"Ukidanje nekih sankcija može se, u pravome smislu riječi, objasniti njihovom dobrom voljom. Amerikanci stalno o tomu govore, ali pritom treba znati da je ono što se napiše u dokumentu dobro, ali istodobno nedovoljno", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir- Abdolahiana, kako prenosi novinska agencija ISNA.

Američki State Department u petak je priopćio da ukida sankcije koje se odnose na iranski civilni nuklearni program kao tehnički potez potreban za povratak na Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja iz 2015. (JCPOA).

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz tog sporazuma 2018. i ponovno uveo sankcije Iranu, što je Islamsku republiku potaknulo da postupno prestane poštovati obveze iz sporazuma.

Iranski civilni program odnosi se na povećanje zaliha obogaćenog uranija.

U skladu sa sporazumom s velikim silama iz 2015. godine, kojim je iranski nuklearni program ograničen, Iran ne smije posjedovati više od 300 kilograma zaliha uranija obogaćenog do razine od 3,67 posto, no smije ga obogaćivati i izvoziti.

Amir-Abdolahian je ponovno istaknuo da je jedno od "glavnih pitanja" u pregovorima o JCPOA-u postizanje jamstva da se Sjedinjene Države više neće povući iz tog sporazuma iz 2015. godine.

Bečki pregovori, u kojima sudjeluju Iran, Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, u fazi su u kojoj strane u pregovorima moraju donijeti važne "političke odluke".

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma privremeno su prekinuti prošli tjedan, a pregovarači su se vratili u glavne gradove svojih zemalja na konzultacije.

Stručnjaci procjenjuju da bi se pregovori o JCPOA-u mogli nastaviti sljedeći tjedan.