obavještajna akcija

Iran pozvao danskog veleposlanika nakon optužba Kopenhagena o planiranom napadu

31.10.2018 u 16:41

Bionic
Reading

Iran je pozvao u srijedu veleposlanika Danske, dan pošto je službeni Kopenhagen iranskome veleposlaniku rekao kako je primio informacije da je iranska obavještajna služba planirala napad na tlu Danske

'Danski veleposlanik stigao je ujutro u iransko ministarstvo vanjskih poslova', izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva Bahram Gasemi.

'U razgovoru je (iranski) dužnosnik odlučno zanijekao iskrivljena izvješća o planiranom napadu na protivnika iranskog režima u Danskoj', rekao je Gasemi.

Iranski dužnosnik upozorio je službeni Kopenhagen neka ne 'poduzima kontroverzne i ishitrene akcije'.

Danska je u utorak pozvala na konzultacije svog veleposlanika u Iranu pošto je policija nešto ranije optužila Teheran za planiranje napada na iranske imigrante u Danskoj.

Službeni Kopenhagen smatra vrlo ozbiljnima informacije da je iranska obavještajna služba planirala napad u Danskoj, a meta je bio vođa danskog predstavništva Arapskog borbenog pokreta za oslobađanje Ahvaza (ASMLA).

Agencija AFP prenosi da su vlasti u Kopenhagenu u srijedu počele s europskim partnerima razgovarati o mogućem uvođenju sankcija Iranu zbog planiranja napada u Danskoj.

Međutim, danski premijer rekao je da njegova zemlja podržava sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Želimo očuvanje sporazuma o nuklearnom programu', rekao je premijer Lars Lokke Rasmussen.

Međutim, Teheran mora znati da taj sporazum 'nije bianco ček' za prikrivanje aktivnosti kakvima smo svjedočili.

Na Twitteru je američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak 'čestitao' Danskoj, članici NATO-a, na uhićenju 'ubojice iranskog režima'.

Najmanje je jedan pripadnik iranske obavještajne službe uhićen 21. listopada. Optužen je pod sumnjom da je planirao atentat na trojicu pripadnika 'Arapskog pokreta za oslobođenje Ahvaza' koji žive u Danskoj.

Ahvaz je glavni grad Houzestana, nastanjenog pretežito Arapima koji su manjina u Iranu gdje više od polovicu stanovništva čine Perzijanci, a neki stanovnici Ahvaza traže neovisnost i autonomiju.

Krajem rujna Teheran je optužio Dansku, Nizozemsku i Veliku Britaniju da 'pružaju utočište pojedinim pripadnicima terorističke skupine' odgovorne za napad na vojni mimohod 22. rujna u Ahvazu, glavnome gradu Houzestana na jugoistoku zemlje.