OPASNA IGRA

Iran postavlja centrifuge nove generacije

13.02.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Iran je počeo postavljati novu generaciju strojeva za obogaćivanje uranija u nuklearnom postrojenju kod Natanza prošlog mjeseca, izjavio je u srijedu šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi-Davani, a prenijeli su iranski mediji

'Postavljanje nove generacije tih strojeva počelo je prošlog mjeseca u kompleksu Shahid Ahmadi Roshan (Natanz)', rekao je Abbasi-Davani, a prenijela je iranska novinska agencija ISNA.

'Proizveli smo strojeve kao što je bilo planirano i postupno ih postavljamo... kako bi završili testove relevantne za novu generaciju.'

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je svojim zemljama članicama da je Iran objavio planove o postavljanju i upravljanju naprednim strojevima za obogaćivanje uranija, što bi mu omogućilo da ubrza aktivnost za koju zapad strahuje da bi mogla biti iskorištena za razvoj nuklearnog oružja.

U pismu IAEA-i Teheran je priopćio da će uvesti nove IR2-m centrifuge u svoje glavno postrojenje za obogaćivanje uranija nedaleko od središnjeg grada Natanza.