na twitteru

Iran osudio 'lažnu' normalizaciju odnosa između Izraela i Sudana

24.10.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je putem Twittera osudilo potez sudanskih vlasti koje su u petak uz američko posredovanje dogovorile normaliziraju diplomatskih odnosa s Izraelom. Izrael i Sudan uz američko su posredovanje dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prijestolnica koja je u zadnja tri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom.

"Platite dovoljno visoku otkupninu, zatvorite oči pred zločinima počinjenim nad Palestincima, pa ćete zatim biti izbrisani s takozvane 'terorističke' crne liste", stoji u objavi ministarstva na engleskom jeziku. "Očito je da je popis lažan kao i američka borba protiv terorizma. Sramotno!", stoji u tvitu.

Američki predsjednik Donald Trump potez je najavio u petak u Bijeloj kući. Ranije tijekom tjedna rekao je da je Sudan pristao platiti 335 milijuna dolara američkim građanima koji su bili žrtve terorističkih napada.

Spomenuta isplata omogućila je Sudanu uklanjanje s ozloglašenog američkog popisa država sponzora terorizma.

Iran je snažno osudio i normalizaciju odnosa između Ujedinjenih Arapskih Država i Bahreina s Izraelom sredinom rujna.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani tada je spomenute zemlje nazvao "podanicama SAD-a", čiji čelnici prijete sigurnosti cijele regije.