rješavanje spora

Iran nije isključio nuklearne pregovore

20.01.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak rekao da "nije zatvorio vrata pregovorima" u svrhu rješavanja spora oko nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, koji se produbio pošto se SAD povukao iz sporazuma 2018.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi rekao je da će svaki daljnji iranski korak da smanji obveze iz sporazuma ovisiti o akcijama drugih strana, nakon što su europske države pokrenule mehanizam koji bi mogao voditi ponovnom nametanju sankcija UN-a.

Iran se postupno povlači iz obveza sporazuma sklopljenoga 2015., pod kojim je Teheran osigurao smanjivanje sankcija u zamjenu za ograničenje njegovih nuklearnih aktivnosti, nakon što je Washington napustio sporazum te nametnuo stroge američke sankcije.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, također potpisnice sporazuma, rekle su da Iran krši odredbe sporazuma te su ovaj mjesec pokrenule mehanizam, čime je počeo diplomatski proces koji bi mogao voditi ponovnom nametanju sankcija UN-a Iranu.

"Teheran ostaje pri sporazumu ... Tvrdnje europskih sila o iranskome kršenju sporazuma nisu utemeljene", rekao je Musavi na tjednoj novinskoj konferenciji u Teheranu te dodao da "vrata za pregovore" nisu zatvorena.

"Hoće li Iran dalje smanjivati svoje nuklearne obaveze ovisit će o drugim stranama te o tome jesu li iranski interesi sigurni pod sporazumom", istaknuo je Musavi.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je zemlju iz sporazuma i počeo politiku "najjačeg pritiska" na Iran te kazao da želi novi sporazum koji će pokriti nuklearna pitanja, iranski program balističkih projektila i iranske aktivnosti na Bliskom istoku.

Velika Britanija rekla je da bi "Trumpov dogovor" mogao zamijeniti sporazum sklopljen 2015., a Francuska je pozvala na obuhvatnije pregovore u svrhu dokončanja krize sa SAD-om koja je ovaj mjesec brzo prerasla u američko-iranske osvetničke akcije.

Musavi je ponovio iransko odbijanje "Trumpova dogovora". Iranski dužnosnici rekli su da se Trumpu ne može vjerovati, pa bi takav dogovor bio bez ikakve težine.