OČEKUJE I POMOĆ IRANA

Trudeau najavio hitnu pomoć obiteljima Kanađana poginulih u rušenju ukrajinskog zrakoplova

17.01.2020 u 20:12

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau u petak je najavio hitnu financijsku pomoć Kanađanima koji su izgubili bližnje u zrakoplovnoj katastrofi ukrajinskog Boeinga koji je 8. siječnja Iran greškom srušio.

On je također ponovo pozvao Iran da brzo pruži odštetu žrtvama te drame.

Obitelji 57 kanadskih državljana i 29 stalnih stanovnika koji su izgubili bližnje u nesreći u kojoj je ukupno stradalo 176 osoba, primit će trenutačnu vladinu pomoć od 25.000 kanadskih dolara (17.000 eura).

Time se želi pomoći obiteljima za troškove putovanja i pogreba, precizirao je.

"Želim biti jasan. Očekujem da Iran pruži odštetu tim obiteljima", rekao je Trudeau na konferenciji za novinare. "Sastao sam se s njima. Oni ne mogu tjednima čekati. Odmah im treba pomoć".

Dodao je da je oko 20 obitelji kanadskih žrtava zatražilo povratak tijela i rekao novinarima da očekuje da će prva tijela žrtava stići u Kanadu "tijekom sljedećih dana".

Trudeau je također pozvao Iran da pošalje crne kutije iz srušenog zrakoplova u Francusku na analizu i rekao da bi prvi ostaci žrtava trebali uskoro stići u Kanadu.

Podsjetio je da je Francuska jedna od samo nekoliko zemalja koje mogu analizirati crne kutije, za koje je rekao da su teško oštećene.

Iran je objavio da je nenamjerno srušio ukrajinski zrakoplov prošli tjedan. Ukupno je poginulo 176 ljudi od kojih su 57 bili Kanađani.