eksplozija

Iran kaže da je napad 'terorista' u Turskoj zaustavio izvoz plina

31.03.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Iran je priopćio u utorak da je njegov izvoz prirodnog plina u Tursku zaustavljen zbog napada na plinovod u toj susjednoj zemlji, izjavio je iranski dužnosnik za državnu televiziju

'Teroristi su jutros napali plinovod u Turskoj nedaleko od iranske granice kod Bazargana... Zaustavljen je protok plina', rekao je Mehdi Džamšidi-Dana, direktor Nacionalne iranske plinske tvrtke.

'Plinovod je eksplodirao nekoliko puta u prošlosti. Također je moguće da je Radnička stranka Kurdistana (PKK) prouzročila eksploziju', kazao je on za novinsku agenciju IRNA-u.

Zemlje EU-a, NATO-a i SAD kao i Turska, Sirija, Irak i Iran smatraju PKK terorističkom organizacijom

Plinovod, kojim se godišnje izveze 10 milijardi kubnih metara iranskog plina u Tursku, često je bio meta napada kurdskih militanata tijekom '90-ih pa sve do 2013., kada je postignuto primirje.

Džamšidi je rekao da su zbog epidemije novog koronavirusa 'turski graničari otišli, ali mi smo ih izvijestili o eksploziji i čekamo njihov odgovor', prenijela je IRNA.

'Obično je potrebno tri do četiri dana za popravak i nastavak izvoza plina'.

Turska državna televizija TRT Haber izvijestila je da je uzrok eksplozije nepoznat.

'Protok prirodnog plina u plinovodu je prekinut, a požar koji je izbio ugasili su vatrogasci. Snage sigurnosti istražuju uzrok tog incidenta', navodi televizija..