OPORBENI ČELNIK KERUBI

Iran je despotska republika

16.03.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Prkoseći vladinim upozorenjima, iranski oporbeni vođa Mehdi Karubi optužio je vlasti Islamske Republike za despotizam u utorak uoči nacionalne proslave koja bi mogla potaknuti nove proturežimske prosvjede.

"Nažalost je sadašnja republika zaražena despotizmom te su izbori postali suvišni", rekao je Karubi, umjereni klerik i bivši predsjednik iranskog parlamenta.

U govoru skupini studenata, koji je objavljen u utorak na njegovoj web stranici, Karubi je ustvrdio da "sadašnja vlada nije ustanovljena na temelju volje birača i socijalni nemiri rezultat su (takva stanja)".

Islamska Republika proživljava najgoru krizu od islamske revolucije 1979., pošto su Karubi i drugi oporbeni vođa Mirhosein Musavi prosvjedima osporavali izbornu pobjedu predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koju drže namještenom.

Novi nemiri mogli bi početi već ovoga tjedna uoči proslave iranske Nove godine 21. ožujka.

Policija je strogo upozorila oporbu neka se suzdrži od organizacije prosvjeda i zaprijetila da će svatko tko toga dana bude uhićen ostati u pritvoru sve do isteka novogodišnjih praznika.

Većina prosvjednika uhićenih poslije spornih izbora u lipnju puštena je iz zatvora no njih više od 80 osuđeno je na velike zatvorske kazne, neki i do 15 godina, a nad dvjema osobama izvršena je smrtna kazna.