međunarodna agencija:

'Iran i dalje poštuje svoje nuklearne obveze'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 21:49
  • Objavljeno 22.02.2019 u 21:52
Iranska nuklearna podmornica

Iranska nuklearna podmornica

Izvor: Youtube / Autor: screenshot

Iran i dalje poštuje svoje iz nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. s velikim silama, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u tromjesječnom izvješću objavljenom u petak, dok Washington vrši pritisak na svoje saveznike da se povuku iz sporazuma.

UN-ova agencija je ponovo potvrdila da Iran nije obogaćivao uranij na zabranjene stupnjeve niti je napravio ilegalne zalihe, sukladno odredbama tog sporazuma kojem je svrha jamčiti da zemlja ne može izraditi atomsku bombu.

Ta očekivana pohvala stiže tjedna dana nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence zaprijetio Teheranu novim sankcijama i tražio od europskih saveznika Sjedinjenih Država da i oni izađu iz sporazuma koji je dogovorila Obamina administracija nakon dugih diplomatskih napora.

Na konferenciji 14. veljače u Varšavi, na kojoj je sudjelovao Izrael i visoki predstavnici arapskih zemalja, Pence je Iran nazvao "najvećom opasnosti" na Bliskom istoku, i optužio ga da priprema "novi holokaust".

Pence je upozorio da je shema koju je EU uspostavio kako bi olakšao trgovinu s Iranom "pokušaj kršenja američkih sankcija protiv iranskog ubilačkog revolucionarnog režima".

Američki predsjednik Donald Trump drži da Teheran nije odustao od razvoja nuklearnog oružja, bez obzira na oprečne zaključke njegovih obavještajnih službi i promatrača IAEA-e.

Europljani su odbili Penceov zahtjev i ocijenili da se sporazum poštuje. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obrušio se u nedjelju na SAD optuživši ga da je "patološki opsjednut" Iranom i da ga želi "baciti na koljena".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!