NAPAD NA ISLAMISTE

Iračke snage čiste preostala područja u Ramadiju

29.12.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Iračke snage u utorak su počele čistiti preostala područja Ramadija, glavnoga grada zapadne pokrajine Anbara, dan nakon što su objavile da je grad oslobođen od militanata IS-a

'Vojska će izvesti operacije čišćenja u Ramadiju i krenuti prema ostalim područjima kako bi ih oslobodila od terorista', rekao je glasnogovornik anbarske policije Jaser al Dulaimi.

On je kazao da će vladine snage uskoro ući u okrug Tilu u blizini područja gdje su smještene vlasti u središtu grada. Ondje su u ponedjeljak vojnici izvjesili iračku zastavu, kratko prije nego što je vojska objavila pobjedu.

Većina militanata IS-a u tom području vjerojatno je napustila grad te bježi prema Faludži odnosno bliže Bagdadu, rekao je Al Dulaimi.

Težina razaranja u gradu postala je jasna tek u utorak. Član pokrajinskog vijeća Udhal al Fahdavi rekao da je 80 posto grada razoreno.

Vijeće će raditi na tome da osigura uvjete za povratak civila, ali mine i eksplozivi koje su džihadisti ostavili za sobom ugrožavaju napredak vladinih snaga, koje će prvo morati očistiti to područje, rekao je Al Fahdavi.

Više od četvrtine milijuna ljudi pobjeglo je pred nasiljem u Ramadiju, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Izvori u gradu rekli su da je u Ramadiju ostalo samo 120-130 civila, koji nisu mogli otići, u utorak su još bili ondje.

Ponovno zauzimanje Ramadija slavi se kao velika pobjeda iračkog premijera Hajdera al Abadija koji je obećao da će 2016. džihadisti biti iskorijenjeni napadom na njihovo glavno uporište Mosul na sjeveru zemlje.