STOŽER IDE NA USTAVNI SUD

'Institut Ivo Pilar postavio je nekorektno pitanje o ćirilici'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2014 17:16
  • Objavljeno 22.07.2014 u 17:16
Tomislav Josić i Vlado Iljkić

Tomislav Josić i Vlado Iljkić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara smatra da anketno pitanje Instituta Ivo Pilar o tome treba li provesti referendum o ćirilici nije korektno postavljeno te najavljuju da će se i oni obratiti Ustavnom sudu zbog raznih pritisaka da se to pitanje proglasi neustavnim

Istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva pokazalo je da referendum o dvojezičnosti, u kojem bi se građani trebali izjasniti o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovicu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum.

'Ako je tako postavljeno, onda je anketno pitanje nekorektno jer u sebi sadrži upit o tome da se ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnim manjinama omogući samo kad neka manjina čini polovicu stanovništva na nekom području, što naravno nije točno', izjavio je za Hinu Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja.

'Tu se ipak radi samo o tome da se tim referendumskim pitanjem vraćamo na one standarde koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kad njegova provedba nije generirala prijepore i probleme tj. nije bila štetna', rekao Iljkić. Dodao je kako su i tada nacionalne manjine ostvarivale sva svoja prava temeljem samog Ustavnog zakona, zatim diskrecijskom ocjenom jedinica lokalne samouprave, kao primjerice Česi u Daruvaru i temeljem međunarodnih ugovora, kao primjerice Talijani i Istri.

'Istina je da bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopisanih ploča u Vukovaru, dok bi prava koja sada konzumiraju Srbi i koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50 plus jedan ostala ista i ne bi se ukidala niti je to moguće', navodi Iljkić.

Rezultati istraživanja u sklopu Pilarovog barometra pokazuju da se 34 posto ispitanika u anketi izjasnilo da to pitanje ostane uređeno kao i do sada. Osim toga, 20,2 posto ispitanika uopće se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 posto, a bez odgovora je ostalo 1,1 posto ispitanika.

'To je rezultat negativne kampanje koju putem režimskih medija radi vladajuća većina i najviši državni dužnosnici te razne tzv. nevladine udruge kako bi se izvršio pritisak na Ustavni sud da pitanje proglasi neustavnim iako tome nije tako', smatra Iljkić i navodi da je takav pritisak na Ustavni sud 'razlog više' da mu se i oni obrate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!