AFERA BJESNOĆA

Inspektori tuže Prijatelje životinja zbog duševnih boli

25.01.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Veterinarski inspektori tužili su udrugu Prijatelji životinja zbog nanošenja duševnih boli i traže od njih 150.000 kuna. Povod su tužbi objave udruge lanjskog ljeta vezano za uspavljivanje 46 pasa i mačaka pod sumnjom da su zaražene bjesnoćom. Prijatelji životinja napominju da su životinje bile zdrave, što je kasnije utvrdio i Hrvatski veterinarski institut

I dok je udruga tvrdila da je inspektorat prozivoljno i kršeći ustavna prava vlasnika životinja ulazila u stanove udomitelja i azile te ubijala životinje, druga strana osjetila je zbog tih primjedbi duševne boli. Ne navode imena inspektora kojima su se zamjerili.


'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je kazneni postupak protiv odgovornih veterinarskih službenika. Niti jedna od usmrćenih životinja tijekom života nije pokazivala kliničke znakove bjesnoće, a nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su da ni jedna životinja nije imala virus bjesnoće. Usprkos tome, jedan od veterinarskih inspektora koji je naredio ubijanje zdravih životinja promaknut je, a ministarstvo je unaprijedilo veterinarskog inspektora koji je izjavio da mirno spava nakon usmrćivanja zdravih životinja', ističu u udruzi. Da bi apsurd bio još veći, navode, stiže i tužba za duševne boli.

Dodaju još kako dosad nisu dobili povratnu informaciju iz Ministarstva poljoprivrede i ministra Tihomira Jakovine.

'Nadležno ministarstvo nije pokazalo interes za suradnju te transparentno i odlučno propitivanje odluka i načina rada svojih službenika, što za posljedicu ima smrt nedužnih životinja i bol njihovih udomitelja', zaključuju Prijatelji životinja.